Μολονότι ο Ερντογάν απελευθέρωσε τον Αμερικανό Πάστορα Άντριου Μπράνσον, σε μια προσπάθεια να ξαναχτίσει τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ, συνεχίζει να φέρνει σε αμηχανία τον Τραμπ με την διαρροή στοιχείων για την υπόθεση Khashoggi. Σύμφωνα με ξένο δημοσίευμα της περασμένης εβδομάδας, η τουρκική κυβέρνηση διετύπωσε ενώπιον των ΗΠΑ ότι διαθέτουν το οπτικό-ακουστικό υλικό στο οποίο καταγράφεται το μαρτύριο και ο θάνατος του αρθρογράφου της εφημερίδας Washington Post, Jamal Khashoggi που διαπράχθηκε μέσα στο Προξενείο της Σαουδικής Αραβίας, στην Κωνσταντινούπολη.

Στα καταγεγραμμένα γεγονότα φαίνεται ότι στις 2 Οκτωβρίου του 2018- η οποία είναι και η τελευταία φορά που κάποιος είδε τον δημοσιογράφο- μια ομάδα προστασίας της Σαουδικής Αραβίας ανέκρινε τον Khashoggi μέσα στο Προξενείο όπου εκείνος είχε πάει προκειμένου να αποκτήσει ένα επίσημο δημόσιο έγγραφο για τον επικείμενο γάμο του. Εκεί λοιπόν, η ομάδα αυτή τον σκότωσε και ακολούθως διαμέλισε το σώμα του, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της τουρκικής κυβέρνησης. Το ντοκουμέντο λέγεται ότι παρέχει πειστικά και φρικτά αποδεικτικά στοιχεία για τον θάνατο του δημοσιογράφου.

Τα λεγόμενα της τουρκικής κυβέρνησης έχουν προκαλέσει ταραχή στον Λευκό Οίκο καθώς πριν από λίγες μέρες ο Τραμπ κατάφερε να διασφαλίσει την φερεγγυότητα του δικαστή Brett Kavanaugh στο Ανώτατο Δικαστήριο, την στιγμή μάλιστα που ρίσκαρε να παραμερίσει την πολιτική γραμμή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Ειδικότερα, ο Kavanaugh αντιμετώπισε πολλές κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση ενώπιον της Δικαστικής Επιτροπής της Γερουσίας. Οι Christine Blasey Ford, Deborah Ramirez, και Julie Swetnick τοποθετήθηκαν δημόσια, υποστηρίζοντας ότι στο λύκειο και στο κολέγιο υπήρξαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από εκείνον.
Ακόμη, το χρονικό αυτό διάστημα, ο Τραμπ είχε να αντιμετωπίσει και την αντίσταση των Γερουσιαστών ως προς την υποδοχή από πλευράς του, του Εστεμμένου Πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman. Για τον τελευταίο μάλιστα πιστεύεται ότι είναι αυτός που έδωσε την εντολή για την διάπραξη της ισχυριζόμενης δολοφονίας του Khashoggi, επειδή ο δημοσιογράφος ασκούσε ιδιαίτερη κριτική σε ολόκληρη την βασιλική οικογένεια.

Ο ισχυρισμός αυτός συνδέεται με την κατακόρυφη πτώση των μετοχών του χρηματιστηρίου έπειτα από τις απειλές που ο Τραμπ εξαπέλυσε εναντίον της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας, υποσχόμενος ότι θα επιβάλλει «αυστηρές κυρώσεις» στη περίπτωση που πράγματι ισχύει κάτι τόσο τρομερό και αηδιαστικό. Ο Τραμπ ανέφερε μάλιστα ότι: «Παραγγέλλουν πολεμικό εξοπλισμό. Οποιοσδήποτε στον κόσμο θα ήθελε έναν τέτοιον εξοπλισμό. Η Ρωσία τον ήθελε, η Κίνα τον ήθελε, όλοι τον θέλαμε και τον αποκτήσαμε. Και αποκτήσαμε οτιδήποτε αφορά αυτόν, κάθε σπιθαμή. Δεν θέλουμε να χάσουμε καμία διαταγή (για την απόκτηση εξοπλισμού) ούτε θα βλάψουμε ανθρώπους σε διάφορες θέσεις εργασίας, αλλά υπάρχουν κι άλλοι τρόποι επιβολής κυρώσεων». Ο Τραμπ αναφέρεται στις βαρύτατες κυρώσεις της λεγόμενης Πράξης Magnitsky. Βέβαια, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη με την υπόθεση.

Ακόμη και ο Γερουσιαστής Lindsey Graham, ο οποίος ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Kavanaugh και έμμεσα στηρίζοντας και τον Τραμπ, εξαπέλυσε το μένος του ενώπιον του Προέδρου ως προς το θέμα της επιβολής αυτών των κυρώσεων. Τάχθηκε με τους Δημοκρατικούς και πίεσε τον Πρόεδρο να ανακαλέσει την Πράξη Magnitsky.

Τέλος, ως προς την Πράξη Magnitsky ορίζεται ότι αυτή αποτελεί μια διμερή συμφωνία μεταξύ της ΗΠΑ και της Ρωσίας και υπεγράφη από τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τον Δεκέμβριο του 2012 ως αντίποινα απέναντι στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Magnitsky. Στην αρχή ο νόμος απαγόρευσε σε 18 κυβερνητικούς αξιωματούχους της Ρωσίας αλλά και σε επιχειρηματίες να εισέλθουν στις ΗΠΑ, πάγωσε κάθε περιουσιακό στοιχείο το οποίο παρακρατήθηκε από τις αμερικανικές τράπεζες και στη συνέχεια απαγόρευσε οποιαδήποτε μελλοντική χρήση των αμερικανικών τραπεζικών συστημάτων. Η Πράξη αυτή επεκτάθηκε το 2016 και πλέον οι κυρώσεις έχουν εφαρμοστεί ατομικά σε 44 παραβάτες ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως.

Άννα Παυλίδου, Δημοσιογράφος – Δικηγόρος