Με επίσημη ανακοίνωση της, η ιστορική αυτοκινητοβιομηχανία Alfa Romeo αποφάσισε να συμμετέχει ξανά στα Γκραν Πρι και στη Φόρμουλα 1. Τριάντα δύο ολόκληρα χρόνια πέρασαν και πιο συγκεκριμένα το 1985 ήταν η τελευταία φορά που συμμετείχε στο πρωτάθλημα της F1 μονοθέσια της ιταλικής εταιρίας.

Η απόφαση πάρθηκε μετά την μακρόχρονη συμφωνία που πραγματοποίησε η Alfa Romeo με την ελβετική εταιρία Sauber, η οποία εδώ και αρκετό καιρό αντιμετώπιζε πολλά οικονομικά προβλήματα και η μεταξύ τους συμφωνία ήταν η λύση στο πρόβλημα της.

«Η συμφωνία με την Sauber F1 Team είναι ένα σημαντικό βήμα, ώστε η Alfa να γίνει αυτό που ήταν πριν κάποια χρόνια. Επιστρέφουμε στην Φόρμουλα 1 ύστερα από 30 χρόνια απουσίας. Μια ιστορική μάρκα που βοήθησε στη διαφήμιση του σπορ, η Alfa Romeo, θα ανταγωνιστεί με τους κορυφαίους κατασκευαστές» σύμφωνα με την δήλωση του Sergio Marchionne, επικεφαλής του ομίλου FCA.

Έτσι, από το 2018 η επίσημη ονομασία της κατασκευαστικής ομάδας, που θα συμμετέχει στο πρωτάθλημα, θα είναι Alfa Romeo Sauber F1 Team και τα μονοθέσια της θα έχουν τα χρώματα και το σήμα της ιστορικής Ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η Alfa Romeo ,λοιπόν, είχε συνεχόμενη παρουσία στη Φόρμουλα 1 από το 1950 μέχρι και το 1985. Το πρώτο της πρωτάθλημα το κατάκτησε το 1950, ενώ το δεύτερο που έχει στη συλλογή της το κατέκτησε την επόμενη χρονιά, δηλαδή το 1951. Έκτοτε, η καλύτερη παρουσία που είχε σαν ομάδα ήταν το 1983 που είχε κατακτήσει την 6η θέση στο πρωτάθλημα των κατασκευαστών.

Αλέξανδρος Τσάλιος, Δημοσιογράφος