Την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017, το παγοθραυστικό πλοίο «Xuelong» αναχώρησε από τη Σαγκάη με προορισμό την Ανταρκτική, ξεκινώντας την 34η ερευνητική αποστολή της Κίνας στο Νότιο Πόλο.

Σύμφωνα με τον Yang Huigen, επικεφαλή του Κινεζικού Ινστιτούτου Ερευνών των Πόλων και αρχηγού της ομάδας, στο πλοίο επιβαίνει ομάδα 334 ατόμων. Η ομάδα θα ολοκληρώσει ένα ταξίδι 36.000 ναυτικών μιλίων και θα επιστρέψει στη Σαγκάη τον Απρίλιο του 2018.

Μέσα σε 18 μέρες από την αναχώρηση, το πλοίο αναμένεται να φτάσει στη Νέα Ζηλανδία, όπου θα εφοδιαστεί με προμήθειες. Έπειτα θα πλεύσει νότια προς τη δυτική ακτή της Θάλασσας Ρος και εκεί οι ερευνητές θα πραγματοποιήσουν προκαταρκτικές εργασίες σχετικά με τον πέμπτο σταθμό της Κίνας στην Ανταρκτική, ο οποίος αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους αυτής της αποστολής.

Ο Yang Huigen ανέφερε ότι η ερευνητική ομάδα θα διεξάγει και άλλες εργασίες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, όπως παρατηρήσεις της γης, των ωκεανών, της ατμόσφαιρας, των τραπεζών πάγου και της βιολογίας, δημιουργία δικτύου παρακολούθησης στην Ανταρκτική καθώς και έρευνα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Η Κίνα έχει ήδη δημιουργήσει τέσσερις σταθμούς στην Ανταρκτική, τον σταθμό «Great Wall» στο νησί King George, στη δυτική Ανταρκτική, που άρχισε τη λειτουργία του στις 20 Φεβρουαρίου 1985, τον σταθμό «Zhongshan» που βρίσκεται στους λόφους Larsemann (26 Φεβρουαρίου 1989), στην ανατολική Ανταρκτική , τον σταθμό «Kunlun» (27 Ιανουαρίου 2009), στο “Dome A”, την υψηλότερη θέση ερευνητικού σταθμού στην Ανταρκτική και το «Taishan Camp» (8 Φεβρουαρίου 2014), στην περιοχή Princess Elizabeth Land, στην Ανταρκτική.

Νένα Πασβάντη, Δημοσιογράφος