Ο Αμπντάλα αλ Ομάρι αντιστρέφει τους ρόλους και «μεταμορφώνει» τον Ντόναλντ Τράμπ, την Άνγκελα Μέρκελ, τον Μπαράκ Ομπάμα και πολλούς ακόμα ηγέτες σε πρόσφυγες.

O Αμπντάλα αλ Ομάρι (Abdalla Al Omari), ο οποίος έφυγε από τη Συρία το 2011 και ζει πλέον στο Βέλγιο, άντλησε έμπνευση από τη δική του περιπέτεια και δημιούργησε μία συλλογή έργων με τίτλο «The Vulnerability Series», η οποία εκτέθηκε το περασμένο καλοκαίρι στο Ντουμπάι.

«Το να είσαι πρόσφυγας είναι σαν να έχεις ένα καινούριο εξόγκωμα στο σώμα σου, με το οποίο δεν έχεις καμία σχέση, και θα μείνει πάνω σου έως την τελευταία μέρα, οπότε καλύτερα να το συνηθίσεις,» δήλωσε στο CNN ο καλλιτέχνης.

Στη συλλογή αυτή ο Τράμπ απεικονίζεται ως πρόσφυγας, κρατώντας στην αγκαλιά του ένα μικρό παιδί, τα υπάρχοντά του σε ένα σακίδιο με ένα υπόστρωμα δεμένο σ’ αυτό και στο δεξί του χέρι μία φωτογραφία της οικογένειάς του.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν απεικονίζεται ως άστεγος που ζητάει βοήθεια και ο Πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, είναι βυθισμένος μέχρι τη μέση στο νερό, κρατώντας ένα χάρτινο καραβάκι πάνω από το κεφάλι του.

Η συλλογή περιέχει επίσης την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αρκετούς ακόμα, με όλους τους εικονιζόμενους να έχουν «μεταμορφωθεί» σε πρόσφυγες.

Σε έναν άλλο πίνακα, με τίτλο «Η ουρά», παρατηρούμε μία ατελείωτη σειρά ανθρώπων που περιμένουν να τους δοθεί τροφή, μεταξύ των οποίων βρίσκονται ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί και ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

«Στην αρχή με οδηγούσε η δική μου εμπειρία εκτοπισμού και ο θυμός που ένιωθα, όπως και κάθε άλλος Σύρος, ενώ η κατάσταση στη Συρία κλιμακωνόταν. Ήταν μία προσωπική επιθυμία τότε, να φανταστώ πως θα ήταν αυτές οι δήθεν μεγάλες προσωπικότητες αν βρίσκονταν στη θέση των προσφύγων. Στη συνέχεια, όμως, ο σκοπός μου άλλαξε από μία απλή έκφραση θυμού σε μία επιθυμία να αφοπλίσω αυτές τις μορφές, να τις απεικονίσω έξω από τις θέσεις εξουσίας τους,» δήλωσε ο Αμπντάλα αλ Ομάρι.

Σημείωσε, επίσης, ότι η πρόθεσή του δεν ήταν να δείξει έλλειψη σεβασμού προς τους ηγέτες αυτούς αλλά να τους δώσει πίσω την ανθρωπιά τους.

Νένα Πασβάντη, Δημοσιογράφος