Η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι μια 16χρονη ακτιβίστρια, που με τις διαμαρτυρίες και τις δράσεις της, έχει κάνει όλον τον κόσμο να μιλάει για εκείνη. Ο αγώνας της επικεντρώνεται στην κλιματική αλλαγή και τους τρόπους καταπολέμησής της. Μάλιστα, ο λόγος της στον ΟΗΕ, έφερε ανατριχίλα σε πολλούς αρχηγούς κρατών και σημαντικές προσωπικότητες. Πολλοί από αυτούς αντέδρασαν και ξεκίνησαν έναν άτυπο «πόλεμο» με την νεαρή ακτιβίστρια. Τελευταία, η Τούνμπεργκ έχει στρέψει τα πυρά της προς κατευθύνσεις -που κανείς θα μπορούσε να χαρακτηρίσει ακραίες- δηλαδή προς τον πρόεδρο της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ, τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν.

Πέρα όμως από τον θαυμασμό, γύρω από το όνομά της έχει δημιουργηθεί ένας ιστός θεωριών συνωμοσίας. Ενώ οι περισσότερες μιλούν για οικονομικά συμφέροντα -κάτι το οποίο μπορεί να είναι και αληθές- υπάρχουν και άλλες πιο παράλογες!

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΚΡΕΤΑ ΤΟΥΝΜΠΕΡΓΚ;

  Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, (Γκρέτα Τιντίν Ελεονώρα Έρνμαν Τούνμπεργκ), γεννημένη στις 3 Ιανουαρίου 2003, κατάγεται από την Σουηδία. Είναι η κόρη της Μαλένα  Έρνμαν, γνωστής τραγουδίστριας της όπερας, που πήρε μέρος και στην Eurovision το 2009. Ο πατέρας της, Σβάντε Τούνμπεργκ είναι επίσης γνωστός ηθοποιός. Οι δυο τους υποστηρίζουν με θέρμη την προσπάθεια της κόρης τους, αν κι εκείνη τους ανάγκασε να κάνουν πολλές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. Για παράδειγμα, σταμάτησαν να ταξιδεύουν με αεροπλάνο, ώστε να μειώσουν τους ρύπους που παράγουν. Κάτι τέτοιο βέβαια, μπορεί να αποβεί καταστροφικό για την καριέρα κάποιου καλλιτέχνη. Ο εξίσου γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης, Όλοφ Τούνμπεργκ είναι παππούς της.

Με την στήριξη της οικογένειάς της, αλλά και άλλων υποστηρικτών που κερδίζει σιγά σιγά, η Τούνμπεργκ μάχεται κατά της κλιματικής αλλαγής. Για να καταφέρει κάτι τέτοιο, το 2019 ανακοινώνει πως αφήνει το σχολείο της και την εκπαίδευση, για να υπερασπιστεί το κλίμα και να συνεχίσει τον ακτιβισμό της. Με το ίδιο πείσμα αντιμετωπίζει και όλες τις άλλες δυσκολίες, όπως για παράδειγμα το σύνδρομο Άσπεργκερ (μορφή αυτισμού) από το οποίο πάσχει.

  ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΓΝΩΣΤΗ;

  Η δράση της άρχισε το 2018, όταν ξεκίνησε διαμαρτυρία έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο, στη Στοκχόλμη. Και τότε είχε διακόψει το σχολείο και  η κίνηση της προκάλεσε ποικιλία αντιδράσεων. Τα ΜΜΕ κάλυπταν καθημερινά την «σχολική απεργία» της, η οποία ενέπνευσε ένα ολόκληρο μαθητικό κίνημα, έναν χρόνο αργότερα.

  Άλλη σπουδαία στάση στην πορεία της -και ίσως αυτή που την έκανε διάσημη παγκοσμίως- ήταν το ταξίδι της , το 2019, ως την Αμερική με πλοίο, που σύμφωνα με τους κατασκευαστές του δεν παράγει ρύπους. Τέλος, η παθιασμένη της ομιλία, την ίδια χρονιά στον ΟΗΕ έκανε όλα τα βλέμματα να πέσουν επάνω της και όλα τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης να σχολιάζουν τις απόψεις της: «Όλα είναι λάθος. Δεν έπρεπε να είμαι εδώ, έπρεπε να βρίσκομαι στο σχολείο μου, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Πώς τολμάτε; Μου κλέψατε τα όνειρά μου και την παιδική ηλικία μου με τα κενά λόγια σας. Ο κόσμος υποφέρει, πεθαίνει. Ολόκληρα οικοσυστήματα καταρρέουν, βρισκόμαστε στις αρχές ενός μαζικού αφανισμού κι εσείς για το μόνο που μιλάτε είναι για τα χρήματα, για παραμύθια μας αέναης οικονομικής ανάπτυξης; Πώς τολμάτε;»

ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ:

  • Μια από τις γνωστότερες θεωρίες υποστηρίζει πως η Γκρέτα, στην πραγματικότητα, δίνει ένα σόου! Συσχετίζοντας την ιδιότητα των γονιών της, κυρίως όμως του πατέρα και του παππού της, πολλοί ισχυρίζονται πως το κορίτσι που υπερασπίζεται το κλίμα δεν είναι παρά μια ηθοποιός! Άνθρωποι απ’ όλον τον κόσμο άρχισαν να φέρνουν στην επιφάνεια αυτή την θεωρία, μετά την ομιλία της μικρής ακτιβίστριας στον ΟΗΕ. Όπως τονίζουν, οι εκφράσεις της ήταν πολύ υπερβολικές και θεατρικές, το ίδιο και ο λόγος της. Επίσης, το γεγονός ότι δεν μπορούσε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων χωρίς τις σημειώσεις -ή το σενάριό- της κίνησε τις υποψίες.
  • Μία φωτογραφία προκάλεσε πρόσφατα σάλο. Η εικόνα απεικονίζει την Γκρέτα Τούνμπεργκ να τρώει ένα πλουσιοπάροχο πρωινό μπροστά από φτωχά και υποσιτισμένα παιδιά. Φυσικά, όπως ξεκαθαρίστηκε αργότερα, επρόκειτο για προϊόν επεξεργασίας και ποτέ κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Βέβαια, η φωτογραφία έγινε τόσο πιστευτή που αναδημοσιεύθηκε από πολλούς ανθρώπους, ακόμα και σημαντικές προσωπικότητες, στα social media.
  • Παρόμοιο γεγονός είχε συμβεί και με μια ακόμη «πειραγμένη» φωτογραφία που έδειχνε την Γκρέτα να ποζάρει χαμογελαστή μαζί με τρομοκράτες του Ισλαμικού κράτους. Το γεγονός αυτό, για ακόμα μια φορά πυροδότησε τις θεωρίες συνομωσίας, που την ήθελαν να έχει «υιοθετηθεί» από το ισλαμικό κράτος και να εξυπηρετεί υπογείως τα συμφέροντά του. 
  • Σε μία άλλη περίπτωση, αμφισβητήθηκε ο σκοπός και η αξιοπιστία των όσων λέει και κάνει η Γκρέτα. Συγκεκριμένα, πολλοί πίστευαν και πιστεύουν πως στο ταξίδι της ακτιβίστριας υπήρχε εποπτεία από στρατιωτικό αεροσκάφος από την αρχή ως το τέλος. Επιπλέον, θεωρείται πως το μέσο που χρησιμοποίησε, για να μεταβεί στην Αμερική δεν ήταν καθόλου φιλικό προς το περιβάλλον και παρήγε κανονικούς ρύπους. Την ίδια εποχή διέρρευσε και μια εικόνα που παρουσίαζε τα σκουπίδια που άφηναν πίσω τους όσοι συμμετείχαν στην σχολική απεργία για το κλίμα που ξεκίνησε η Τούνμπεργκ. Αργότερα, αποκαλύφθηκε πως η φωτογραφία είχε ληφθεί σε μια τελείως διαφορετική περίσταση και χρόνο!
  • Η θεωρία που ευσταθεί περισσότερο από όλες τις άλλες και έχει γίνει πιο αποδεκτή είναι αυτή που θέλει την Γκρέτα Τούνμπεργκ έναν αχυράνθρωπο, πίσω από τον οποίο υπάρχουν οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που εκφράζουν τις απορίες τους σχετικά με ορισμένα ζητήματα. Αρχικά, αν και η Γκρέτα φαίνεται να έχει παραλείψει πολλές από τις μέρες του σχολείου, δεν έχει χάσει χρονιά. Εδώ το ερώτημα που διατυπώνουν είναι το ποιος την καλύπτει και για ποιον λόγο δέχεται ειδική μεταχείριση.  Πολλά ακόμα ερωτήματα σχετικά με την οικογένειά της, τα ταξίδια της και τις διαμαρτυρίες της, στηρίζουν την θεωρία αυτή. Μάλιστα, σύμφωνα με τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης, η δράση της έχει αποφέρει στην οικογένειά της πάρα πολλά χρήματα (10 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες). Υποστηρίζεται ακόμα, πως η ανάδειξή της ως μια προσωπικότητα τόσο μεγάλης επιρροής προετοιμαζόταν για πολύ καιρό πριν καν αρχίσει την πρώτη της σχολική απεργία.

Ο ΤΖΩΡΤΖ ΣΟΡΟΣ & ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ «ΟΝΕ»:

  Μία από τις πιο διαδεδομένες θεωρίες συνωμοσίας είναι αυτή που συνδέει την Τούνμπεργκ με τον επενδυτή και δισεκατομμυριούχο, Τζωρτζ Σόρος.

  Ο Σόρος έχει μπει πολλές φορές στο στόχαστρο των συνωμοσιολόγων.  Έχει  κατηγορηθεί πως ασκεί επιρροή σε σημαντικές προσωπικότητες  της Αμερικής, ή φορείς που συνδέονται με τις ΗΠΑ. Βάσει της θεωρίας αυτής, ο δισεκατομμυριούχος καταφέρνει να ελέγχει τις «μαριονέτες» του, (πρώτος ένας παρουσιαστής ειδήσεων του Fox χρησιμοποίησε τον όρο «puppet master”  για τον Σόρος), δωρίζοντας υπέρογκα χρηματικά ποσά. Κατά συνέπεια και σύμφωνα πάντα με τους υποστηρικτές της ιδέας, έτσι καταφέρνει να χειραγωγεί την κοινή γνώμη για προσωπικούς του σκοπούς! Πάντως, το κομμάτι του χρηματισμού  -ή δωρεάς χρημάτων- ευσταθεί.

  Πώς όμως συγχέεται η δραστηριότητα του Τζώρτζ Σόρος με τον ακτιβισμό της Τούνμπεργκ; Λέγεται πως η 16χρονη κατευθύνεται από την Λουίζα-Μαρί Νόιμπαουερ. Η Νόιμπάουερ είναι μια 23χρονη Γερμανίδα ακτιβίστρια για το κλίμα, η οποία εθεάθη πολλές φορές δίπλα στην Γκρέτα. Πολλοί πιστεύουν πως αυτή είναι που κρύβεται πίσω από τους παθιασμένους λόγους της.

  Η Γερμανίδα συμμετέχει ενεργά στο -σύμφωνα με κάποιους, ακροαριστερό-  ίδρυμα «ΟΝΕ». Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια, η συγκεκριμένη οργάνωση χρηματοδοτείται από διάφορους εύπορους ανθρώπους με φιλελεύθερες απόψεις που επηρεάζουν  τον σύγχρονο κόσμο. Ανάμεσά τους είναι και ο Τζώρτζ Σόρος. Αν και το «ΟΝΕ» δεν έχει άμεση ή έμμεση σχέση με το περιβάλλον, ο Σόρος είναι γνωστός για τις φιλανθρωπικές του δράσεις. Συνεπώς, είτε οι δράσεις αυτές λειτουργούν σαν «κάλυμμα» είτε όχι, ενδέχεται να έχει κάποια προσωπική σχέση με την Γκρέτα Τούνμπεργκ.

  Η θεωρία δεν βασίζεται σε κανένα άλλο απτό στοιχείο, πέρα από αυτή τη δήλωση της Νόιμπάουερ. Εντάθηκε όμως, ιδιαίτερα τον Αύγουστο του 2019, όταν κυκλοφόρησε μια εικόνα που προκάλεσε αντιδράσεις στο διαδίκτυο. Η εν λόγω φωτογραφία απεικόνιζε την Γκρέτα χαμογελαστή δίπλα στον Σόρος. Ήταν βέβαια, προϊόν επεξεργασίας και σύντομα οι αντιδράσεις «έπεσαν».

Όσοι θέλουν την συγκεκριμένη θεωρία αληθινή δεν σταμάτησαν να την πιστεύουν.  Και πάλι υπάρχουν ενδείξεις, αλλά όχι αποδείξεις. Ακόμα όμως κι αν κάτι τέτοιο ισχύει, πρέπει να είναι ένα πολύ καλά φρουρούμενο μυστικό.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Όπως και κάθε άλλο τέτοιο «φαινόμενο» όμως, έτσι και στην δική της περίπτωση, δέχεται έντονη κριτική. Οι προσωπικές επιθέσεις προς το πρόσωπό της δίνουν και παίρνουν. Το ίδιο συμβαίνει και με τις θεωρίες συνομωσίας που οργιάζουν. Είναι δυνατόν κάποιες από αυτές να είναι αληθινές; Οι ενδείξεις είναι πολλές, οι αποδείξεις όμως ελάχιστες. Έτσι, είτε η Τούνμπεργκ είναι μια πραγματική μαχήτρια για την προστασία του κλίματος είτε πίσω της κρύβονται οικονομικά και άλλα συμφέροντα, το μόνο σίγουρο είναι ότι ασκεί μεγάλη επιρροή στους νέους παγκοσμίως. Το μαθητικό κίνημα που έχει εμπνεύσει ίσως και να καταφέρει τελικά να κάνει την διαφορά, όπως και η ίδια πιστεύει!

 Χρυσούλα Μακάκη, Δημοσιογράφος