Ένα μέρος στο οποίο απαγορεύεται η είσοδος στα τροχοφόρα οχήματα, εκεί όπου δεν υπάρχει αλλοίωση λόγω μαζικής έλευσης τουρισμού, στις πανέμορφες Λεύκες.

Οι Λεύκες είναι το ορεινότερο χωριό της Πάρου και απέχει μόλις 11 χιλιόμετρα από την Παροικιά. Πρόκειται για ένα μαγευτικό μέρος, το οποίο διατηρεί το φυσικό του κάλλος και τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Ο γραφικός λιθόστρωτος δρόμος που οδηγεί στο κέντρο του χωριού ονομάζεται Ράμνος, διότι παλαιότερα μέσα στον δρόμο αυτό υπήρχε ένα δέντρο ράμνος. Το δέντρο αφαιρέθηκε με την πάροδο του χρόνου, όμως το όνομα του δρόμου παρέμεινε να το θυμίζει.

Οι ερειπωμένοι ανεμόμυλοι, καθώς και τα σπίτια του χωριού, χτισμένα σε κλασική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, μαγεύουν τους επισκέπτες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκκλησίες του 15ου και 17ου αιώνα, όπως και το Λαογραφικό Μουσείο, στο οποίο εκτίθενται αντικείμενα καθημερινής χρήσης, που χρονολογούνται στις αρχές του 20ού αιώνα.

Οι Λεύκες υπήρξαν η πρώτη πρωτεύουσα του νησιού της Πάρου και γνώρισαν ιδιαίτερη ανάπτυξη σε παλαιότερες εποχές. Κατά τη δεκαετία του 1970 το χωριό γνώρισε ερήμωση λόγω αστυφιλίας όμως τα τελευταία χρόνια, λόγω του αυξανόμενου τουρισμού, παρουσιάζει μια νέα ανάπτυξη.

Στις Λεύκες αναβιώνει κάθε 23η Ιουνίου το έθιμο του “Κλήδονα” που σχετίζεται με μια λαϊκή μαντική διαδικασία, κατά την οποία αποκαλύπτεται στις άγαμες κοπέλες η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου. Το πρώτο Σάββατο μετά το Δεκαπενταύγουστο πραγματοποιείται στις Λεύκες μία από τις μεγαλύτερες γιορτές στην Πάρο, η “Γιορτή του Καράβολα”. Πρόκειται για ένα λαϊκό πανηγύρι στο οποίο έχουν την τιμητική τους οι “καράβολοι”, δηλαδή τα σαλιγκάρια, χωρίς να λείπουν και άλλες εξαιρετικές γεύσεις της Πάρου. Τέλος, στις 29 Αυγούστου γίνεται στις Λεύκες και το πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.