Για να καταλάβουμε καλύτερα την τέχνη των σαμουράι θα μας βοηθούσε να ασπαστούμε πρώτα την φιλοσοφία του Aikido. Ο Morihei Ueshiba, ιδρυτής της τέχνης αυτής, θέλησε να δημιουργήσει μια τέχνη που θα συνέδεε πολλές σε μία και θα ένωνε παρελθόν με παρόν και μέλλον. «Η αληθινή νίκη είναι η νίκη επί του εαυτού. Το άτομο με κακά και επιβλαβή συναισθήματα, έχει νικηθεί πριν ακόμη κάνει την πρώτη κίνηση. Το αποτέλεσμα της αναμέτρησης έχει ήδη κριθεί», ήταν τα λόγια του πάνω στην φιλοσοφία της τέχνης του.

Ας γνωρίσουμε πρώτα ποιος ήταν ο Ueshiba. Γεννήθηκε το 1883 στην επαρχία Οκαγιάμα της Ιαπωνίας και την πόλη Τανάμπε. Ο πατέρας του τον μύησε από μικρό στις πολεμικές τέχνες και όταν εγκαθίσταται οικογενειακώς στο Τόκιο αρχίζει να διδάσκει το Aikido, που μέχρι το 1942 ονόμαζε Aiki. Aikido θα μπορούσαμε να πούμε ότι επί της ουσίας είναι η συνάντηση με τον εαυτό σου.

Προσπαθώντας να μεταφράσει κάποιος τις λέξεις που συνθέτουν το Aikido, ανακαλύπτει ολόκληρη την φιλοσοφία του. Το Ai (合) σημαίνει ένωση, αρμονία, το Ki (気) πνεύμα, ενέργεια, διάθεση και ηθικό ενώ το Do (道) σημαίνει τρόπος ή δρόμος.

Ουσιαστικά το Aikido είναι μεταξύ τζούντο και καράτε, ενώ εμπεριέχει όλες τις τότε σύγχρονες τεχνικές σε έναν πολύ παλιό κώδικα που προκαλεί τεράστιο σεβασμό, το Bushido, τον  κώδικα των Σαμουράι.

Με τον όρο Σαμουράι αρχικά περιγράφονταν οι προσωπικοί υπηρέτες των πλούσιων γαιοκτημόνων του 8ου αιώνα στην Ιαπωνία. Με τον καιρό, πολλοί αριστοκράτες από αυτούς τους γαιοκτήμονες εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα, το Κιότο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα δίκτυο “οικογενειών”. Σιγά-σιγά η τήρηση του νόμου έφτασε στα χέρια των διάφορων “οικογενειών”, οι οποίες εξοπλίστηκαν με “σωματοφύλακες” για να προστατεύσουν τη γη τους. Αυτή ήταν η απαρχή της τάξης των Σαμουράι.

Από την τέχνη των σαμουράι πηγάζει και η στολή που φοράνε οι ασκούμενοι στις σχολές Aikido,  η hakama. Αρχικός σκοπός της hakama ήταν να προστατεύει τους ιππείς από την τριβή με τη σέλα του αλόγου τους. Εφόσον οι Σαμουράι υποβιβάστηκαν κοινωνικά, συνέχισαν να την φοράνε για να ξεχωρίσουν από τους υπόλοιπους. Πρόκειται για ένα πάρα πολύ φαρδύ, μαύρο παντελόνι με 7 πιέτες, που δένεται στη μέση και φτάνει μέχρι το ύψος των αστραγάλων.

 

Υπάρχουν 5 πιέτες μπροστά και 2 πίσω, με τον αριθμό τους να δηλώνει τις 7 αρετές που πρέπει να διέπουν έναν σωστό Σαμουράι σύμφωνα με τον Bushido. To Gi () που αντιπροσωπεύει τη δικαιοσύνη, την ηθική και την ακεραιότητα, το Chugi (忠) που δηλώνει πίστη και αφοσίωση, το Rei (礼) που σημαίνει σεβασμό, ευγένεια και αβρότητα, το Makoto (誠) ή Shin (信) που σημαίνει ειλικρίνεια ή τιμιότητα, το Yu (勇) που δηλώνει τόλμη και γενναιότητα, το Meiyo (名) που σημαίνει αξιοπρέπεια, τιμή, ή δόξα και το Jin (仁) που αντιπροσωπεύει την καλοσύνη, την αγαθοεργία και τον ανθρωπισμό.

 

Mέχρι και σήμερα συνεχίζεται η χρήση αυτής της στολής προς ένδειξη των αρετών που πρέπει να έχει ένας ασκούμενος. Η εξάσκηση του Aikido πραγματοποιείται στο τατάμι και κανείς δεν μπαίνει ή δεν βγαίνει από αυτό αν δεν υποκλιθεί στη φωτογραφία του Morihei Ueshiba ως ένδειξη σεβασμού. Κανείς μέσα στον χώρο αυτό δεν είναι ανώτερος κάποιου άλλου.

Σήμερα το Aikido θεωρείται κάτι σαν ελίτ των πολεμικών τεχνών. Αν και στην Ελλάδα δεν είναι τόσο διαδεδομένο στο ευρύ κοινό όσο άλλες πολεμικές τέχνες, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια συνεχής άνοδος των οπαδών του. Οι μεγαλύτερη καλούνται να διδάξουν τους νεότερους τον σεβασμό.