Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιος για ανθρωπιστικές υποθέσεις, Steven O’ Braien, δήλωσε ότι αισθάνεται “λύπη και απογοήτευση” που η ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία παραμένει στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας επί μία εβδομάδα, δεν έχει φτάσει ακόμη στις πολιορκούμενες συνοικίες του ανατολικού Χαλεπίου.

giati-den-eftase-pote-athrwpistikh-voithia-sto-xalepi-tis-sirias-1

“Αισθάνομαι πόνο και απογοήτευση που η αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ δεν έχει ακόμη διασχίσει τα σύνορα της Συρίας από την Τουρκία και να φτάσει με ασφάλεια στο ανατολικό Halepi, όπου έως 275.000 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι χωρίς τροφή, νερό, κατάλληλο κατάλυμα και ιατρική φροντίδα”, τόνισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ σε ανακοίνωσητου.
Η εκεχειρία επτά ημερών που κήρυξε ο συριακός στρατός εξέπνευσε τα μεσάνυχτα στις 18 Σεπτεμβρίου, χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής ανακοίνωση για παράτασή της.

giati-den-eftase-pote-athrwpistikh-voithia-sto-xalepi-tis-sirias-2

Το “καθεστώς ηρεμίας” ανακοινώθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου έπειτα από την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

giati-den-eftase-pote-athrwpistikh-voithia-sto-xalepi-tis-sirias-3

Οι αντάρτες και η κυβέρνηση αλληλοκατηγορούνται για σειρά παραβιάσεων της εκεχειρίας, που είναι η δεύτερη η οποία εφαρμόζεται φέτος.
Στην ανακοίνωση του για το “καθεστώς ηρεμίας”, ο συριακός στρατός ανέφερε ότι αυτό έληγε στις 23:59′ την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου.
Συγχρόνως, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δηλώνει εξοργισμένη με τις ειδήσεις περί του βομβαρδισμού μιας πομπής φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια και έτσι η Washington θα αναθεωρήσει τη μελλοντική της συνεργασία με τη Ρωσία, είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου
Εξωτερικών.

“Ο προορισμός της αποστολής αυτής ήταν γνωστός στο καθεστώς της Συρίας και την Ρωσική ομοσπονδία και όμως αυτά τα μέλη της αποστολής σκοτώθηκαν στην προσπάθεια τους να παράσχουν ανακούφιση στους κατοίκους της Συρίας”, είπε ο John Kirbi, εκπρόσωπος του State Department, σε δήλωση του.

giati-den-eftase-pote-athrwpistikh-voithia-sto-xalepi-tis-sirias-5

“Οι ΗΠΑ θα θέσουν το θέμα άμεσα στη Ρωσία. Δεδομένης της ανήκουστης παραβίασης (του συμφώνου) Διακοπής Εχθροπραξιών, θα επανεξετάσουμε τις μελλοντικές προοπτικές για τη συνεργασία μας με τη Ρωσία”, πρόσθεσε.

Σε μια νέα επίθεση εναντίον του Πενταγώνου, ο ανώτατος αξιωματικός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων κατηγόρησε «τις ΗΠΑ και τους αντάρτες, που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους, την επονομαζόμενη μετριοπαθή αντιπολίτευση, ότι δεν σέβονται καμία από τις δεσμεύσεις που προβλέπει η συμφωνία της Γενεύης» της 9ης Σεπτεμβρίου μεταξύ της Μόσχας και της Washington.

Για τον Τομέα Έρευνας:

Στέλλα Ταμπάκη, Δημοσιογράφος