Φόβος.Γιατί να θέλουν να φοβηθείς; Συμφέρον.

Τι θέλουν απο μας;  Τόσες κραυγές, τόσο αίμα, τόσοι άνθρωποι, όλοι, όλα μέσα σε ένα τεράστιο καζάνι που βράζει, κοινώς ο κόσμος που μας φόρτωσαν από τα γεννητούρια μας, χωρίς να φταίμε, χωρίς να μας ρωτήσουν αν θέλουμε να υποστούμε τις συνέπειες του να αποτελείς μια μικρή κουκκίδα αυτού του πλανήτη. Μια συνεχής πάλη για την ελευθερία των πράξεων και του λόγου μας, με τις δήθεν δημοκρατικές κυβερνήσεις που προσπαθούν να μας την στερήσουν. Να ένας λόγος που δημιουργήθηκε ο θεσμός της Ευρωπαικής Ένωσης, παρόλα αυτα εξελίχθηκε σε μια οντότητα που πράττει ακριβώς το αντίθετο με αποτέλεσμα να μας την περιορίζει. Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών έχουν ως σκοπό να κλωνήσουν ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα μας, από το σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας στη Νίκαια, ενός μανιακού που παίρνει ένα φορτηγό και σκορπίζει το θάνατο στο κέντρο μιας κοσμοπολίτικης πόλης που ούτε ασφάλεια να αναπνεύσεις δεν μπορείς να νιώθεις, όπως θέλουν να μας κάνουν να πιστεύουμε, στο πραξικόπημα στη Τουρκία, που προκάλεσε φυγή στον “δημοκρατικό” Ερντογάν, που πριν λίγες ημέρες δήλωνε αντιδημοκρατικό να βγαίνει ο κόσμος στους δρόμους ζητωκραυγάζοντας τα δικαιώματα τους, αλλά τώρα τους ξεσηκώνει ο ίδιος να βγουν να διαμαρτυρηθούν για να επιστρέψει στο θρόνο, όλα αυτα μια δόση ουτοπικής πραγματικότητας ή ένα καλοστημένο παραμύθι του συστήματος;

stop-eu

Οι Γραφειοκράτες των Βρυξελλών κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να τιμωρήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο που αποχώρησε απο την κλίκα της Ηνωμένης Ευρώπης. Χωρίς ελεύθερη πρόσβαση στο εμπόριο και πολυάριθμες απειλες περί αποκλεισμού και περιθωριοποίησης. Έτσι αποκαλύπτει την τυραννική στάση της η Ευρώπη και απαντά ξεκάθαρα στο οτί βρίσκετε στο σωστό δρόμο ενοποίησης και συγκεντρωτισμού. Η αλήθεια είναι πως τίποτα δεν μπορεί να απαγορεύσει το αμοιβαίο επωφελές εθελοντικό εμπόριο. Αυτό που μάλλον τους τρομάζει και τους κάνει να εξαπολύουν απειλές είναι η επιτυχία μιας χώρας να σταθεί αυτόνομη σε όλους τους τομείς της, δίνοντας έτσι ένα δυναμικό παράδειγμα προς μίμηση και σε άλλες χώρες.

imigrant-tent

Πρίν λίγους μήνες στην επίσκεψη μας στον προσφυγικό καταυλισμό της Ειδομένης, εκεί κατάλαβα μέσω προσωπικής μου εμπειρίας τον ψυχολογικό κλονισμό που θέλουν να προκαλεσουν σε όλους μας, αυτοί που θέλουν να ελέγχουν τις ψυχές μας. Βλέμματα γεμάτα αναπάντητα ερωτήματα, με ένα αβέβαιο αύριο, ανεπιθύμητοι φιλοξενούμενοι, με άβουλους οικοδεσπότες που δέχθηκαν την εισβολή στο σπιτικό τους χωρίς να ερωτηθούν. Κανείς δε φταίει, απλά όλοι είμαστε πιόνια ενός παιχνιδιού που ποτέ δεν θα έχει νικήτή και συνεχώς θ’ αλλάζει παίκτες αυτούς που ήρθαν, είδαν και απήλθαν, θα αντικαταστόνται από αυτούς που ανοίγουν τα φτερά τους τώρα, κυνηγώντας άπιαστα όνειρα.

Η ανεργία στην Ευρωζώνη παραμένει στο 11%, ενώ στην Ε.Ε. των 28 στο 9,5%. Περίπου 23. εκ Ευρωπαίοι πολίτες ήταν εκτός της αγοράς εργασίας τον Αύγουστο του 2015, από τους οποίους οι περίπου 17,5 εκ ήταν πολίτες κρατών – μελών της Ευρωζώνης. Πρώτη θέση στο ποσοστό ανεργίας και στη δεύτερη στο ποσοστό ανεργίας των νέων (κάτω των 25 χρόνων) εξακολουθεί να βρίσκεται η Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής αρχής. Το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα βρίσκεται στο 25,2% (στοιχεία Ιουνίου 2015) ενώ αυτό της ανεργίας των νέων στο 48,3%, με μόνη την Ισπανία να καταγράφει μεγαλύτερο ποσοστό σε όλη την Ε.Ε. Πρέπει να βγούμε από το σκεπτικό του κατακρεουργημένου αυτονόητου, τα αίτια της κρίσης είναι καθαρά λόγω έλλειψης σωστού προϋπολογισμού στις μελλοντικές δημόσιες δαπάνες όταν η Ελλάδα ήταν σε ανάπτυξη. Πρέπει να αναρωτηθούμε μόνοι μας, για τα λάθη των τελευταίων ετών και να καταλάβουμε ότι ο πολιτικός που θα μας σώσει θα είναι αυτός που θα μας επιτρέψει να σωθούμε από μόνοι μας. Άρα βάλαμε και βάζουμε και μεις, ο καθένας ξεχωριστά το δικό μας λιθαράκι σαυτό το φταίξιμο, ας βάλουμε τον εαυτό μας σε ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης, έτσι ίσως να συμβάλλουμε στην καλύτερη πιθανή αλλαγή των καταστάσεων γύρω μας.

Κάποτε προς αναρώτηση μου αν υπάρχει κόλαση και παράδεισος, ήρθε κάποιος και μου ψιθύρισε η κόλαση και ο παράδεισος σου είναι έδω, τώρα αυτή τη στιγμή που μιλάμε, αυτή τη στιγμή που γράφω, σήκω και και ξεκίνα τη δική σου επανάσταση, φτιάξε το δικό σου μικρόκοσμο και ταξίδεψε έξω απο καλούπία και κατεστημένα.

«Η Ντροπή της Ευρώπης»

Στο χάος κοντά, γιατί δεν συμμορφώθηκε στις αγορές· κι Εσύ μακριά από τη Χώρα, που Σου χάρισε το λίκνο.  Οσα Εσύ με την ψυχή ζήτησες και νόμισες πως βρήκες, τώρα θα καταλυθούν, και θα εκτιμηθούν σαν σκουριασμένα παλιοσίδερα.  Σαν οφειλέτης διαπομπευμένος και γυμνός, υποφέρει μια Χώρα· κι Εσύ, αντί για το ευχαριστώ που της οφείλεις, προσφέρεις λόγια κενά.  Καταδικασμένη σε φτώχεια η Χώρα αυτή, που ο πλούτος της κοσμεί Μουσεία: η λεία που Εσύ φυλάττεις.  Αυτοί που με τη δύναμη των όπλων είχαν επιτεθεί στη Χώρα την ευλογημένη με νησιά, στον στρατιωτικό τους σάκο κουβαλούσαν τον Χέλντερλιν.  Ελάχιστα αποδεκτή Χώρα, όμως οι πραξικοπηματίες της, κάποτε, από Εσένα, ως σύμμαχοι έγιναν αποδεκτοί.  Χώρα χωρίς δικαιώματα, που η ισχυρογνώμονη εξουσία ολοένα και περισσότερο της σφίγγει το ζωνάρι.  Σ’ Εσένα αντιστέκεται φορώντας μαύρα η Αντιγόνη, και σ’ όλη τη Χώρα πένθος ντύνεται ο λαός, που Εσένα φιλοξένησε.  Ομως, έξω από τη Χώρα, του Κροίσου οι ακόλουθοι και οι όμοιοί του όλα όσα έχουν τη λάμψη του χρυσού στοιβάζουν στο δικό Σου θησαυροφυλάκιο.  Πιες επιτέλους, πιες! κραυγάζουν οι εγκάθετοι των Επιτρόπων· όμως ο Σωκράτης, με οργή Σου επιστρέφει το κύπελλο γεμάτο ώς επάνω.  Θα καταραστούν εν χορώ, ό,τι είναι δικό Σου οι θεοί, που τον Ολυμπό τους η δική Σου θέληση ζητάει ν’ απαλλοτριώσει.  Στερημένη από πνεύμα, Εσύ θα φθαρείς χωρίς τη Χώρα, που το πνεύμα της, Εσένα, Ευρώπη, εδημιούργησε.

(ποιήμα του Γερμανού συγγραφέα, Γκίντερ Γκρας ο οποίος δήλωσε δίχως την Ελλάδα η Ευρώπη θα είναι φτωχότερη, μία ήπειρος φθαρμένη και στερημένη από οποιαδήποτε πνευματικότητα.)

Φωτογραφίες από Αρχείο ΕΟΕ, στιγμιότυπα από την επίσκεψη μας, στον καταυλισμό της Ειδομένης.

 

Για τον Τομέα Βιβλιοθήκης,

Εύη Λαζάρου, Δημοσιογράφος