Όπως η πατρίδα μας έχει έχθρα με την Tουρκία, το ίδιο συμβαίνει μεταξύ της Κορεατικής Χερσονήσου και της Ιαπωνίας, έχθρα που πηγαίνει πολλούς αιώνες πίσω και με πολλές συγκρούσεις.

Μια από αυτές, ίσως η σημαντικότερη έγινε στα τέλη του 16ου αιώνα, σύγκρουση η οποία ανέδειξε τον μεγαλύτερο εθνικό ήρωα των Κορεατών, τον Ναύαρχο Γι-Σουν-Σιν, ο οποίος θεωρείται εφάμιλλος των μεγάλων ναυτικών ηγετών της δύσης.

Γεννημένος κοντά στην σημερινή Σεούλ, θεωρείται ο κατασκευαστής του πρώτου θωρηκτού της ιστορίας. Το πλοίο που είχε σχεδιάσει,ήτανε μεν από ξύλο, στα άνω καταστρώματα όμως,ήτανε επενδεδυμένο με θωρακισμένες πλάκες από τις οποίες εξείχαν σιδερένια έμβολα που καθιστούσαν αδύνατη την εισβολή από ναύτες εχθρικών πλοίων (το γνωστό ρεσάλτο). Με σχήμα χελώνας το πλοίο αυτό είχε στην πλώρη καμουφλαρισμένο κανόνι μέσα στο στόμα ενός δράκοντα, ενώ στα πλάγια, υπήρχαν ειδικά ανοίγματα που επέτρεπαν στους πολεμιστές να ανοίγουν πυρ και τα οποία έκλειναν σε περίπτωση ανάγκης.

Με έναν στόλο από τέτοια πλοία τα οποία κατασκευάστηκαν στο διάστημα 1590-1591, ο ναύαρχος μπόρεσε να αποκόψει τα εισβάλλοντα ιαπωνικά στρατεύματα από τον ανεφοδιασμό τους το 1592 καταβυθίζοντας τον αυτοκρατορικό ιαπωνικό στόλο και εκδιώκοντας έτσι τους εισβολείς. Γι’αυτή του την υπηρεσία πήρε την γενική αρχηγία του στόλου το 1593.

Το 1597 συκοφαντήθηκε από υφιστάμενο του για προδοσία και υποβιβάστηκε σε απλό ναύτη. Οι Ιάπωνες εκμεταλλεύθηκαν το γεγονός εισβάλλοντας εκ νέου στην Κορεατική Χερσόνησο ερημώνοντας την χώρα.

Εισακούοντας τον λαό του, ο Κορεάτης ηγέτης ανακάλεσε στην ενεργό δράση τον παλαίμαχο ναύαρχο, ο οποίος με χρήση ενός πρωτότυπου φλογοβόλου αντί του τυπικού κανονιού πέτυχε να απωθήσει τους εισβολείς. Καταδιώκοντας τους όμως στο στενό μεταξύ Κορέας και Ιαπωνίας, όντας στην πρώτη γραμμή σκοτώθηκε από οβίδα το 1598.

Επιμέλεια: Βασίλης Δεληβέρης.