Καλοκαίρι έχουμε και ως γνωστόν είναι η επόχη που τελούνται οι περισσότεροι γάμοι στην Ελλάδα, οπού κάθε περιοχή έχει να αναδείξει διαφορετικά ήθη έθιμα. Τι γίνεται όμως στις γαμηλίες τελετές ανά τον κόσμο; Πάμε να μάθουμε τα πιο περιέργα γαμήλια έθιμα που επικράτουν μέχρι και σήμερα στην υφήλιο.

 

1) Ρωσία

russia-couple

 

Στη Ρωσία παιρνούν σοβάρα το θέμα της προίκας αλλά από την πλευρά της νύφης. Λίγες μέρες πριν τον γάμο, το σόι του γαμπρού πηγαίνει στο σπίτι της νύφης για να την γνωρίσει επισήμα όμως η νύφη είναι απών. Για να εμφανιστεί πρέπει να τη δελεάσουν φανερώνοντας την προίκα που θα της διαθέσουν. Αν δεν αν ικανοποιηθεί η νύφη δεν εμφανίζεται, και τη θέση της παίρνει ένας άντρας ντύμμενος γυναίκα. Αυτό συνεχίζεται μέχρις ότου να ικανοποιηθεί η νύφη από την προσφορά.

 

2) Ιρλανδία

Ο στολισμός του γάμου είναι με τριφύλλια καθώς οι Ιρλανδοί τα θεωρούν τυχέρα. Η παραδοσιακή ενδυμασία του γαμπρού είναι το κίλτ, που αντιπροσωπεύει την περιοχή από την οποία κατάγεται και είναι κληρονομιά της οικογένειας ενώ τα δαχτυλίδια που ανταλλάζει το ζευγάρι, είναι διακοσμημένα με μια καρδιά, ένα στέμμα και δυο ενωμένα χέρια. Η καρδιά συμβολίζει την αγάπη, το στέμμα την πίστη και τα ενωμένα χέρια την φιλία.

irish-wedding

3) Σκωτία

Από την άλλη στη Σκωτία οι φίλοι και συγγένεις για να δοκιμάσουν την αντοχή της νύφης την δένουν σε ένα δέντρο και γεμίζουν κουβάδες με κάθε λογής υγρό σκουπίδι, από φαγητά, σάλτσες, αλεύρι, νεκρά ψάρια, χαλασμένο γάλα ή ακόμη και πολτοποιημένα λουκάνικα για να την “ μαυρίσούν” ενώ εκείνη το απολάμβανει.

skotch-wedding

4) Γαλλία

Στη Γαλλία είναι ίσως το πιο αηδιαστικό έθιμο καθώς το νεόνυμφο ζευγάρι γυρίζοντας σπίτι με το πέρας του γλεντιού τους περιμένει μια σούπα φτιαγμένη με όλα τα απομεινάρια φαγητού που σερβιρίστηκαν στο γάμο. Πρέπει να φάνε για να αποδείξουν ότι είναι διατεθίμενοι να αντιμετωπίσουν κάθε δυσκολία μαζί.

french-wedding-custom

5) Αίγυπτος

 

Στην Αίγυπτο από την άλλη μεριά επικρατεί η συνηθεία οι γυναίκες να τσιμπούν την νύφη πριν από την τέλετη του μυστηρίου για καλή τύχη. Η οικογένεια της νύφης αναλαμβάνει το μαγείρεμα για μια εβδομάδα μετά τον γάμο, ώστε να αφήσει το ζευγάρι να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει.

egyptian-wedding

 

6) Κίνα

Στην Κίνα, η νύφη πρέπει να κλαίει μια ώρα την ημέρα για έναν ολόκληρο μήνα πριν τον γάμο. Δέκα μέρα κλαίει η μητέρα, δέκα μέρες η γιαγιά και μέχρι να γίνει ο γάμος όλες οι γυναίκες της οικογενείας θα πρέπει να κλαίνε παρέα με τη νύφη.

chinese-wedding

 

7) Ινδονησία

Για 3 ολόκληρες ημέρες η τουαλέτα φρουρείται και το ζευγάρι απαγορεύεται να την επισκεφτεί πριν τον γάμο. Οι συγγενείς κάνουν σκοπιά με βάρδιες και κάπως έτσι εκτυλίσσεται αυτό το περίεργο  κατά τα άλλα έθιμο. Το ζευγάρι πίνει και τρώει ελάχιστα και αν τα βγάλει εις πέρας μέχρι τη λήξη του συναγερμού, αυτό θα είναι σημάδι ευτυχίας και οι μελλοντικοί τους απόγονοι θα χαίρουν άκρας υγείας.

indonesian-wedding

 

Για τον Τομέα Περιηγήσεων:

Γιώτα Γιδαροπούλου, Δημοσιογράφος