Ανάμεσα μας, ανέκαθεν γεννιόντουσαν άνθρωποι με ‘’ιδιαίτερα’’ χαρακτηριστικά. Βέβαια, η λέξη ιδιαίτερα είναι που κάνει την διαφορά. Άλλοι αποκαλούμε αυτούς τους ανθρώπους, αλλόκοτους, ασυνήθιστους, περίεργους  και εξωπραγματικούς.  Πολλές χώρες όμως, για να απαλλαγούν από την ντροπή αυτών των ανθρώπων, αποφάσισαν να τους εκμεταλλευτούν , κάνοντας τους πιστεύουν πως αξίζουν και πως ο κόσμος θα τους αγαπήσει. Η αλήθεια είναι πως, στην πραγματικότητα η αξία τους υπολογίζονταν από τα εισιτήρια που έβγαζε ο εκάστοτε επιχειρηματίας μέσα από τα show που τους έβαζαν να παίρνουν μέρος. Τα γνωστά έως σήμερα  ‘’FREAK SHOWS’’.

freak-shows-1

Στα μέσα του 16ου αιώνα, τα show με φρικιά (όπως τα αποκαλούσαν), είχαν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή στην Αγγλία καθώς, ήταν μεγάλος ο αριθμός των παράξενων  και ο κόσμος, λάτρευε να τους βλέπει και να γελάει μαζί τους. Οι παραμορφώσεις άρχισαν να αντιμετωπίζονται ως αντικείμενα ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας, και τα πλήθη συνέρρεαν για να τους δει εκτίθενται. Ένα διάσημο πρώιμο σύγχρονο παράδειγμα ήταν η έκθεση στην αυλή του Καρόλου Α  με τους ‘Lazarus Colloredo and Joannes Baptista Colloredo, δύο σιαμαία αδέλφια που γεννήθηκαν στην Γένοβα , Ιταλία.

freak-shows-2

Με τα χρόνια κατέληξε να είναι ένα από τα πιο κερδοφόρα επαγγέλματα (για αυτό όμως, που έστηνε τα show), είχε τόση απήχηση που, ένας από τους πιο εύπορους επιχειρηματίες αποφάσισε να βάλει στα shows του, και ψεύτικες φιγούρες, δημιουργημένες από τον ίδιο. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν θεωρήθηκε ποτέ παράνομο καθώς δεν αποδείχθηκε ποτέ αν τα φρικιά του show, είχαν κακή μεταχείριση.

freak-shows-3

Στην συνέχεια δημιουργήθηκε μουσείο, που είχε ως εκθέματα φιγούρες από τους human freak.

freak-shows-4

Στο εξωτερικό έως και  σήμερα υπάρχουν τέτοια show όχι όμως με την ίδια επιτυχία όπως παλιά. Αντίστοιχα στην σημερινή εποχή έχουν δημιουργηθεί τηλεοπτικά freak show, που δείχνουν την ζωή ανθρώπων με γενετικές ανωμαλίες.

freak-shows-5

freak-shows-6

freak-shows-7

freak-shows-8

freak-shows-11

freak-shows-10

freak-shows-9

Για τον Τομέα Έρευνας:

Σουζάνα Μπάκα, Υπεύθυνη Τομέα Έρευνας – Δημοσιογράφος