Τα τελευταία χρόνια το όνομα της Φόρμουλα 1 έχει συνδεθεί με την υπερβολική ασφάλεια των οδηγών, τους αθόρυβους κινητήρες (λόγω των 1.600 κυβικών) και την μείωση στον χώρο του θεάματος.

Πριν όμως από πολλές δεκαετίες δεν ίσχυε τίποτα από αυτά. Δεν υπήρχε ασφάλεια για τους οδηγούς σε περίπτωση ατυχήματος, υπερβολικά θορυβώδεις κινητήρες που σε ανάγκαζαν να κλείσεις τα αυτιά σου όταν τα μονοθέσια ήταν κοντά σου ενώ το θέαμα ήταν στα ύψη καθώς όλα κρίνονταν από την οδηγική ικανότητα και όχι από το μονοθέσιο.

Όπως θα δούμε παρακάτω στο βίντεο, ο τρόπος οδήγησης, τα μονοθέσια αλλά και η πίστα ήταν εντελώς διαφορετικά από τα σημερινά δεδομένα. Ειδικά στην πίστα του Πριγκιπάτο στο Μονακό. Το βίντεο μας γυρνάει πίσω στο 1962, στον δεύτερο αγώνα της χρονιάς στο Μονακό. Αξίζει να αναφερθεί ότι το πλάνο δεν είναι από την πραγματική κούρσα, καθώς πιθανότατα γυρίστηκε νωρίτερα εκείνο το Σαββατοκύριακο. Ο αγώνας διεξήχθη στις 3 Ιουνίου 1962.

Στη pole position του αγώνα ήταν ο Jim Clark με την Lotus-Climax. Ο Βρετανός πιλότος όμως δεν κατάφερε να τερματίσει τον αγώνα λόγω προβλήματος με τον συμπλέκτη. Κατάφερε να κάνει μόλις 55 γύρους. Τον αγώνα τον κέρδισε ο teammate του, ο Νεοζηλανδός Μπρους Μακλάρεν. Δεύτερος και με μικρή διαφορά πίσω του, τερμάτισε ο Phil Hill. Ο Graham Hill ή αλλιώς γνωστός ως Mr Monaco, που ήταν πρώτος στην βαθμολογία των οδηγών, εγκατέλειψε λίγους γύρους πριν το τέλος όμως λόγω ότι βρισκόταν στην έκτη θέση πήρε έναν πόντο.

Το 1962 κάποια γυρίσματα τραβήχτηκαν για ένα ντοκιμαντέρ που ονομάζεται Flying Clipper, το οποίο ακολουθεί ένα σουηδικό ιστιοπλοϊκό πλοίου που διασχίζει τη Μεσόγειο. Τραβήξανε πλάνα από Βαρκελώνη, Αίγυπτο, Αθήνα αλλά και από το Μονακό. Αποφάσισαν να πάρουν πλάνα από έναν αγώνα της Φόρμουλα 1 ή κατά κάποιο τρόπο να σκηνοθετήσουν κάποιες στιγμές από τον αγώνα για το βίντεο τους. Το σύνολο του ντοκιμαντέρ γυρίστηκε σε ταινία 70 mm υψηλής ανάλυσης και σήμερα μπορείτε να το παρακολουθήσετε σε 4K αν το επιλέξετε.

Νίκος Ντουντουλάκης, Δημοσιογράφος