Την πέμπτη του “βόλτα” στο διάστημα ξεκίνησε στις 20 Απριλίου ο ποντιακής καταγωγής, πολύπειρος αστροναύτης Φιοντόρ Γιουρτσίχιν. Ο βετεράνος ομογενής και κάτοικος Ρωσίας, με τις 52 ώρες που έχει “περπατήσει” στο διάστημα, κατέχει την 6η θέση μεταξύ των συναδέλφων του και θα παραμείνει συνολικά τεσσερισήμισι μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Μεταξύ των καθηκόντων του Γιουρτσίχιν ήταν η υποδοχή στον ISS του φορτίου του σκάφους Cygnus της ιδιωτικής αμερικανικής διαστημικής εταιρείας Orbital ATK, το οποίο μεταφέρει και τους δύο ελληνικής κατασκευής μικροδορυφόρους.

Σε προσωπικό επίπεδο, ο Φιοντόρ Γιουρτσίχιν, γεννήθηκε στο Βατούμι της Γεωργίας, τον Ιανουάριο του 1959, από γονείς ποντιακής καταγωγής. Η πρώτη του πτήση με την NASA ήταν το 2002 με το διαστημικό λεωφορείο «Ατλαντίς», ενώ στη δεύτερη που έγινε το 2007, ήταν και ο κυβερνήτης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού για 6 μήνες.

Στις 24 Αυγούστου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η κόρη του Ιβάνκα, θα επικοινωνήσουν από τον Λευκό Οίκο επί 20 λεπτά με τον ISS και τον Γιουρτσίχιν, με αφορμή το ρεκόρ που θα σπάσει η 57χρονη Αμερικανίδα αστροναύτης, βιοχημικός και υπεύθυνος του ταξιδιού Πέγκι Γουίτσον, παραμένοντας 534 ημέρες στο διάστημα, σπάζοντας το ρεκόρ του Αμερικανού συναδέλφου της Τζεφ Γουίλιαμς.

Ο Ρώσος κοσμοναύτης στην μεγάλη γιορτή που στήθηκε από τους Έλληνες της Μόσχας για να τον αποχαιρετήσουν, λίγες μέρες πριν πραγματοποιήσει το μεγάλο ταξίδι, δήλωσε: «Νιώθω ευτυχισμένος, που πριν φύγω για πέμπτη φορά στο διάστημα, κατάφερα να βρίσκομαι μαζί σας!». Και συνέχισε τονίζοντας πως: «Μένουμε στην μεγάλη Ρωσία, αλλά δεν ξεχνάμε ότι ανήκουμε συναισθηματικά σε μια μικρή, αλλά μεγάλη Ελλάδα, μια υπέροχη χώρα…! Τους δεσμούς αίματος Ρωσίας – Ελλάδος κανένας και ποτέ δεν μπορεί να σπάσει!».

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε, τη στιγμή της εκτόξευσης: