512486

Πάρα πολλοί πλέον γνωρίζουν την ιστορία της Βάλιας, που συγκίνησε αλλά και εξαγρίωσε πολλούς από εμάς τον Οκτώβριο που μας πέρασε. Για όσους δεν την ξέρουν, πρόκειται για μία σκυλίτσα, προστατευόμενη του Συλλόγου Ζωόφιλων της Αγίας Παρασκευής στη Αθήνα. Η Βάλια λοιπόν, μαζί με τόσα άλλα αδέσποτα που φροντίζει ο Σύλλογος, περίμενε να έρθει η ώρα της να υιοθετηθεί από κάποια οικογένεια. Στις 26/10, κατά τη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα στην περιοχή, κάποιος ασυνείδητος πέταξε μία κροτίδα στην Βάλια, η οποία καθόταν σε μία γωνιά και χάζευε το πλήθος. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει τελείως το ένα της μάτι, να τυφλωθεί στο άλλο και τραυματιστούν άσχημα τα δύο μπροστινά της άκρα. Η Βάλια μετά από το γεγονός σύρθηκε στη φωλιά της και μόλις την βρήκαν τα άτομα του Σωματείου της Αγίας Παρασκεύης, έκαναν ότι γινόταν δυνατόν. Τελικά όμως, οι κτηνίατροι αποφάσισαν

να προχωρήσουν σε ευθανασία.. Η σηψαιμία στα πόδια της ήταν προχωρημένη με μόνη λύση τον ακρωτηριασμό, και δεν ήταν σε θέση ούτε να φάει λόγω των εγκαυμάτων της μέσα στο στόμα και στον οισοφάγο της.. Είχε καταντήσει δηλαδή ένα σκυλί τυφλό και ανίκανο να ανταποκριθεί ακόμα και στις βασικές του ανάγκες. Βεβαίως ο άνθρωπος που το έκανε αυτό, το βρήκε διασκεδαστικό και κοιμήθηκε ήσυχος το βράδυ..

Το γεγονός όμως πήρε μεγάλες διαστάσεις και ο κόσμος ξεσηκώθηκε! Ο δράστης επικυρήχθηκε με 1,000 ευρώ αμοιβή στην αρχή ενώ κάποιοι είπαν ότι έφτασε τα 5,000 ευρώ. Γράφτηκε στις εφημερίδες και σχολιάστηκε στα chat του διαδικτύου. Ειπώθηκε ότι υπάρχει βίντεο με το γεγονός, και ότι πολύ σύντομα θα βρεθεί ο δράστης.
Τελικά όμως, τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε.. Κανείς δεν τιμωρήθηκε, ενώ οι μηνύσεις που ειπώθηκε ότι θα γινόντουσαν,δεν ακούστηκε να έχουν κάποια εξέλιξη. Χώρια του ότι ο δράστης μπορεί να χαίρεται γιατί έγινε και διάσημος!Μπορεί να τον συγχαίρονται και οι φίλοι του για αυτό! Κανείς δεν τον είδε; Κανείς δεν ήταν μπροστά; Κανείς δεν άκουσε το σκυλί να κραυγάζει από τους πόνους;
Λίγες μέρες μετά, στα Χανιά, ένας άλλος «άνθρωπος» έδεσε έναν σκύλο από το πόδι και τον έσυρε από το αυτοκίνητό του ,μέχρι θανάτου. Πάλι φωτογραφίες στο διαδίκτυο, πάλι αντιδράσεις από φιλόζωους, πάλι αναζήτηση του δράστη. Στην προκειμένη περίπτωση, ο φιλοζωικός ύλλογος ανίων, απευθύνθηκε στην Εισαγγελέα Χανίων για το γεγονός ,η οποία της ζήτησε να συλλέξουν στοιχεία. Οπότε και αυτοί με τη σειρά τους γύρισαν το χωριό όπου διαδραματίστηκε το γεγονός αλλά κανείς δεν είδε ούτε άκουσε τίποτα! Το θέμα είπαν ότι θα φτάσει μέχρι το Ευρωπαικό Δικαστήριο.
Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα όμως; Και ποιος τελικά πρέπει να τιμωρηθεί; Η Ελλάδα για την ελλιπή της νομοθεσία; Ο δράστης; Ή εμείς που που αδιαφορούμε για ένα ζωντανό πλάσμα που υποφέρει δίπλα μας; Ποιος επιτρέπει όλα αυτά να γίνονται? Εμείς οι ίδιοι! Οι περισσότεροι από εμάς «εξαγριωνόμαστε» από τέτοια γεγονότα, αλλά πόσες φορές έχουμε ενδιαφερθεί για τον σκύλο που πεθαίνει στο δρόμο από την πείνα; Ή για αυτόν που χτυπήθηκε από το αυτοκίνητο; Ή για αυτόν που βλέπουμε παρατημένο γιατί κάποιος τον βαρέθηκε; Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να αλλάξουμε πρώτα τις καθημερινές εικόνες που θα έπρεπε να μας ενοχλούν, αφού δηλώνουμε φιλόζωοι (για όσους το δηλώνουν). Ας ενδιαφερθούμε για το οποιοδήποτε αδέσποτο που υπάρχει στο δρόμο, και ας βοηθήσουμε αυτήν την κατάσταση πρακτικά και όχι μόνο με το να κατακρίνουμε τέτοια άσχημα γεγονότα με τα λόγια. Υπάρχουν 300,000 σκύλοι αδέσποτοι στην Ελλάδα και η αδιαφορία συνεχίζει να κυριαρχεί απέναντί τους. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει και για όποιν πραγματικά το θέλει,υπάρχουν πολλοί τρόποι.

Μερικά χρήσιμα site:

www.adespoto.gr

www.kazshelter.org

www.stray.gr

www.greekanimalrescue.com

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ ΜΥΛΩΝΙΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΝΕΜΕΣΙΣ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ ΕΟΕ