Ο Ευπαλίνος , 6ος αιώνας π.Χ., ήταν Μεγαρίτης αρχιτέκτονας και έγινε διάσημος για το σπουδαίο έργο του, το Ευπαλίνειον όρυγμα στη Σάμο, μια σήραγγα μήκους περίπου 1 χλμ. και διατομής περίπου 1,75 x 1,75 μ. Κατά μήκος της σήραγγας ο Ευπαλίνος κατασκεύασε έναν αγωγό, ο οποίος μετέφερε το νερό στην πόλη, ο οποίος όταν αποκαλύφθηκε θεωρήθηκε ως ένα από τα σπουδαιότερα τεχνικά έργα της αρχαιότητας, εάν σκεφτεί κανείς πως η κατασκευή του άρχισε συγχρόνως και από τα δύο άκρα του και οι σήραγγες που διανοίγονταν με αυτόν τον τρόπο, συναντήθηκαν στη μέση και αποτέλεσαν ενιαίο όρυγμα. Η πραγματοποίηση του έργου προϋπέθετε την ορθή επίλυση του σχετικού γεωμετρικού προβλήματος καθώς επίσης και την ακριβέστατη χάραξη πάνω στο έδαφος. Το έργο αυτό το ανέθεσε στον Ευπαλίνο ο τύραννος Πολυκράτης γιατί τον θεωρούσε έναν από τους σπουδαιότερους αρχιτέκτονες της εποχής του. Σκοπός αυτού του ορύγματος λέγεται πως ήταν όχι μόνο να μεταφερθεί νερό από την πηγή πίσω από το βουνό προς στην πρωτεύουσα της Σάμου, το σημερινό Πυθαγόρειο, αλλά αυτό να γίνει με τρόπο που δεν ήταν ανιχνεύσιμος από επιδρομείς, οι οποίοι θα μπορούσαν εύκολα, αν έβλεπαν τον επιφανειακό αγωγό, να τον καταστρέψουν και να στερήσουν την πόλη από τον βασικότερο πόρο της. Από το όρυγμα λοιπόν το νερό οδηγούνταν μέσα από το τείχος της πόλης.

Ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν δυο παράλληλες σήραγγες, είναι ότι κατά το χρόνο σχεδιασμού και υλοποίησης του έργου η πηγή βρισκόταν σε ορισμένο ύψος (υψηλότερο από το επίπεδο της στοάς), αλλά μετά την κατασκευή της κύριας στοάς, η πηγή άρχισε να αναβλύζει χαμηλότερα, συνεπώς δε μπορούσε πλέον με φυσική ροή να οδηγηθεί στη στοά αυτή. Για το λόγο αυτό έγινε αναγκαία η διάνοιξη μιας βοηθητικής, μικρότερης σήραγγας, σε χαμηλότερο επίπεδο. Η μικρότερη σήραγγα διανοίχτηκε μέσα από την κύρια στοά, με τη βοήθεια κάθετων ορυγμάτων.

Ο Ηρόδοτος κάνει στο έργο του αναφορά στο όρυγμα της Σάμου , ο οποίος όταν επισκέφτηκε την Σάμο ξεχώρισε το συγκεκριμένο έργο από τα υπόλοιπα των Σαμίων. Η συγκεκριμένη αναφορά του Ηροδότου αποτέλεσε και την μόνη πληροφορία που διέθεταν οι αρχαιολόγοι στα χέρια τους , ώστε να ξεκινήσουν οι έρευνες για την ανακάλυψη του έργου, καθώς το όρυγμα με το πέραμα του χρόνου και τη διακοπή της λειτουργίας του υδραγωγείου , δεν μπορούσε να γίνει εύκολο αντιληπτό από την επιφάνεια.

Για τον Τομέα Έρευνας:

Στεφανία Καραφύλλα, Δημοσιογράφος