Όπως είναι ευρέως γνωστό, το ηλιακό μας σύστημα αποτελείται από 8 πλανήτες πλέον (εξαιρείται ο Πλούτωνας, τον οποίο θεωρούσαν ένατο πλανήτη).Πέρα απο το ηλιακό μας σύστημα όμως υπάρχουν και άλλοι πλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από άλλα αστέρια, οι οποίοι ονομάζονται εξωπλανήτες.

Πώς εντοπίζονται; 

Παρατηρώντας με πολύ προσοχή ένα αστέρι μπορούμε να καταγράψουμε μικρές αλλάγές στη φωτεινότητα του. Άμα η φωτεινότητα μειώνεται ανα τακτά χρονικά διαστήματα, αυτό αποτελεί μια ένδειξη ότι κάποιο σώμα περνά μπροστά από το αστέρι σε μια σταθερή τροχιά. Για αυτό το λόγο ακριβώς, κατασκευάστηκε το διαστημικό τηλεσκόπιο Κepler, το οποίο μπήκε σε τροχιά γύρω απο τη γή στις αρχές του 2009.

exoplanets-2

Ο υπολογισμός της τροχιάς του πλανήτη γίνεται χρησιμοποιώντας την συχνότητα της μεταβολής της φωτεινότητας του αστεριού.Όμως η εντόπιση της μάζας του πλανήτη γίνεται με έναν διαφορετικό τρόπο, χρησιμοποιώντας γιγάντια τηλεσκόπια που βρίσκονται στη γη.Παρατηρώντας την ακριβή θέση των αστεριών, μπορούμε να διαπιστώσουμε μικρές τακτικές ταλαντώσεις, εντοπίζοντας την μάζα των σωμάτων γύρω από αυτά.Με αυτούς τους τρόπους, μπορούμε να βρούμε πλανήτες όμοιους με τον δικό μας.

Πόσο μεγάλα είναι; 

Οι εξωπλανήτες δεν διαφέρουν από τους πλανήτες στο δικό μας ηλιακό σύστημα, μπορούν να είναι είτε βραχώδεις σώματα σαν το δικό μας πλανήτη, είτε αέριο-γίγαντες όπως ο Δίας. Τους έχουμε βρει σε όλες τις μορφές, τα σχήματα και τα μεγέθη. Τον μεγαλύτερο εξωπλανήτη που ανακαλύψαμε έως τώρα είναι ο «DENIS-P J082303.1-491201 b” με μάζα σχεδόν 30 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Δία. Και ο μικρότερος είναι ο “PSR B1257 + 12 Α” με μάζα μόλις 0,02% αυτή της Γης.

 

Πόσο μακριά είναι; 

Το πιο κοντινό άστρο είναι 14,77 έτη φωτός μακριά. Παρόλα αυτά, δεν είναι προσβάσιμο με κανένα μέσο μεταφοράς που διαθέτουμε. Tο πιο μακρινό εξωπλανήτη που ανακαλύψαμε είναι ο «SWEEPS-11», ο οποίος είναι περίπου 28 χιλιάδες έτη φωτός μακριά. Είναι σχεδόν αδύνατο να μάθουμε ποιος είναι ο πιο απομακρυσμένος πλανήτης από τη γη, γιατί αυτό συμπεριλαμβάνει όχι μόνο το γαλαξία μας αλλά και κάθε άλλο γαλαξία, στο σύμπαν, που αναμφίβολα διαθέτει τους δικούς τους εξωπλανήτες. Ακόμα και τα καλύτερα τηλεοσκόπια που διαθέτουμε δεν μπορούν να εντοπίζουν τους πολύ απομακρυσμένους γαλαξίες, πόσο μάλλον κάποιο πλανήτη που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από κάποιο,από τα εκατομμύρια αστέρια που αποτελούνται.

exoplanets-3

Γιατί μας ενδιαφέρουν οι εξωπλανήτες; 

Εξωπλανήτες μπορεί να παίξουν ένα ρόλο-κλειδί για το μέλλον της ανθρωπότητας. Με την αλλαγή του κλίματος και την αύξηση των ανθρώπινων ρύπων, η Γη γίνεται με το πέρασμα του χρόνου ασταθής και ακατάλληλη για ανθρώπινη ζωή.Ακόμη και μια ξαφνική φυσική καταστροφή μπορεί να αλλάξει τη γη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί υποστηρίξει την ανθρώπινη.Έτσι, ένας από αυτούς τους εξωπλανήτες, παρόμοιο με τη γη, μπορεί να αποτελεί μέρος διαφυγής μέσω κάποιας μελλοντικής τεχνολογίας. Μία απο τις επικρατούσες ερωτήσεις που μπορεί να απαντηθεί μέσω αυτής της έρευνας είναι η ερώτηση «υπάρχει ζωή πέρα απο τη γη;». Με λίγα λόγια, γνωρίζοντας καλύτερα τους εξωπλανήτες μπορούμε να απαντήσουμε σε πολλά ερωτήματα σχετικά με τη δομή και την εξέλιξη των ηλιακών συστημάτων. Αυτό μας επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τον κόσμο μας και να κάνουμε χρήσιμες προβλέψεις.

Για τον τομέα Διαστήματος & Τεχνολογίας:

Αλέξανδρος Φλορέσκου, Δημοσιογράφος