Εξάρχεια.
Γνώριμη, πυκνοκατοικημένη συνοικία της Αθήνας, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης κι εκτείνεται γύρω από την ομώνυμη πλατεία.

Είναι μια πλούσια αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά γειτονιά της Αθήνας, πολύ περισσότερο που ο τόπος εμψυχώθηκε από μια έντονη κοινωνική και πολιτική ζωή.

Σημειώνεται, ότι τα Εξάρχεια τότε, θεωρούνταν επαναστατική περιοχή, θέτοντας δικούς τους κανόνες στην κοινωνική διαμόρφωση της Αθήνας.

Η αρχική ονομασία κατά τον 19ο αιώνα ήταν “Πυθαράδικα”, εξαιτίας των πολλών εργαστηρίων πιθαριών που βρίσκονταν εδώ. Συνεπώς, το όνομα “Εξάρχεια” το δανείζονται αργότερα από έναν επιχειρηματία, τον Έξαρχο, ο οποίος με την έντονη εμπορική δραστηριότητά του στην οδό Θεμιστοκλέους κατάφερε και τα στιγμάτισε. Ανέκαθεν, τα Εξάρχεια αποτελούσαν στέκι διανοούμενων, καθώς η έντονη πολιτικοποίηση που κυριαρχεί στην περιοχή, ώθησε στην παρουσία πολλών βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών.

Πολλά και διάφορα γράφονται κατά καιρούς για την περιοχή των Εξαρχείων. Κυρίως, όμως αποδίδονται αρνητικοί χαρακτηρισμοί, αποκτώντας κατά κόρον αρνητική φήμη.

Μάλιστα, τα επεισόδια που σημειώνονται αρκετά συχνά στα Εξάρχεια προκαλούν αναστάτωση στους πολίτες της περιοχής. Ωστόσο, μια λύση, για να σταματήσουν τα έκτροπα στην συγκεκριμένη περιοχή αναζητά η Ελληνική Αστυνομία, η οποία προσανατολίζεται στη δημιουργία ειδικής ομάδας για προσαγωγές και συλλήψεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, τόσο η πολιτική, όσο και η φυσική ηγεσία της ΕΛ. ΑΣ. έχουν δεχτεί έντονες πιέσεις, για να αντιμετωπιστεί το επιχειρησιακό κενό στα Εξάρχεια και συνεπώς θα δημιουργηθεί ομάδα προσαγωγών και συλλήψεων, η οποία θα δρα στην περιοχή γύρω από το Πολυτεχνείο και την Χαριλάου Τρικούπη, κυρίως τις ημέρες που λαμβάνουν χώρα τα επεισόδια, δηλαδή την Παρασκευή και το Σάββατο.