Συνεχής αυξητική τάση φαίνεται να εμφανίζει τα τελευταία χρόνια η ανισότητα στην ευρωζώνη μεταξύ του «πλούσιου» Βορρά και του «φτωχού» Νότου.

Συγκεκριμένα, μελέτη του ερευνητικού ινστιτούτου του γερμανικού Fund Flossbach von Storch, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το χάσμα μεταξύ των χωρών του Βορρά, όπως η Ολλανδία και των χωρών του Νότου, όπως η Πορτογαλία διευρύνεται διαρκώς σε σημείο η ανισότητα αυτή να καταστεί βασικό γνώρισμα της ζώνης του ευρώ.

Τη μελέτη αυτή δημοσίευσε το Reuters, επισημαίνοντας ότι η αύξηση των τιμών των ακινήτων στη Γερμανία δείχνει ότι η ανισότητα του πλούτου στη ζώνη του ευρώ αυξάνεται, βοηθώντας τους Γερμανούς να γίνουν πλουσιότεροι.

upl57593693363a1

Οι μελετητές του Fund πήραν ένα καλάθι προϊόντων και αγαθών, από ακριβά κρασιά και έργα τέχνης μέχρι ακίνητα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο πλούτος σε Γερμανία και Αυστρία αυξήθηκε πάνω από 7% στο τέλος του 2015, σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Αύξηση διπλάσια σε σχέση με τον ρυθμό ανάπτυξης της Ιταλίας και της Ισπανίας, την ίδια ώρα που οι Έλληνες είδαν πτώση του πλούτου τους από 4%.

Για παράδειγμα οι τιμές ακινήτων στη Γερμανία, ενός εκ των βασικότερων δεικτών κατοχής πλούτου, αυξήθηκαν πάνω από 6%.

komision

Το Reuters επισημαίνει ότι οι εν λόγω ανισότητες οδηγούν σε πολιτική ένταση εντός της ζώνης του ευρώ, την ώρα που στις χώρες του νότου, των οποίων οι τράπεζες στιγματίστηκαν από την κρίση και στα χαρτοφυλάκια τους έχουν χιλιάδες δάνεια με εγγύηση κατοικίες, οι τιμές των ακινήτων κατρακυλούν.

Μέχρι το 2006, στη μελέτη σημειώνεται, “όταν η φούσκα έσκασε”, στις χώρες του Νότου οι τιμές των ακινήτων είχαν στην κυριολεξία απογειωθεί.

“Τώρα είναι η Ιαπωνία σε αυτήν την κατάσταση”, δηλώνει στο Reuters ο ιδρυτής του ερευνητικού ινστιτούτου που διεξήγαγε τη μελέτη, Thomas Mayer. Η οικονομία της χώρας αυτής βρίσκεται εδώ και καιρό στάσιμη και το δημόσιο χρέος της διαρκώς διευρύνεται.

91284

Ορισμένοι οικονομολόγοι φοβούνται ότι παρόμοια μοίρα περιμένει χώρες στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αναγνωρίσει αυτή τη γενική τάση, λέγοντας ότι το χάσμα μεταξύ των ασθενέστερων και ισχυρότερων χωρών της ζώνης του ευρώ διευρύνεται αντί να μειώνεται, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί, όταν δημιουργήθηκε το νόμισμα.

Για τον Τομέα Έρευνας,
Στέλλα Ταμπάκη, Δημοσιογράφος