Πολλά είναι τα θέματα της εκπαίδευσης που πρόκειται να μας απασχολήσουν από την αρχή κιόλας του 2018. Το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, διάφορες αλλαγές στη Β’ και Γ’ λυκείου, νέα προγράμματα σπουδών αλλά και τα συμφωνηθέντα με τους θεσμούς έρχονται να προκαλέσουν με το νέο έτος νομοθετικό πυρετό στο υπουργείο Παιδείας.

Οι φημολογίες, λοιπόν, για αρκετές αλλαγές στην παιδεία ολοένα και πληθαίνουν. Πιο συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο ήδη ολοκληρώνεται η διαβούλευση για το νομοσχέδιο που αφορά στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το οποίο όπως φαίνεται θα λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο. Ακόμη, τον ίδιο μήνα αναμένεται να κατατεθεί και το νομοσχέδιο για τον νέο τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Σύμφωνα με αυτό φημολογείται πως θα υπάρξει ένα σύστημα «νέων Πανελλαδικών», με λιγότερα μαθήματα, δύο εξεταστικές περιόδους εξετάσεων (Ιανουάριο και Ιούνιο) και διπλούς συντελεστές για την απόκτηση απολυτηρίου και την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν θα περιλαμβάνει την κατάργηση του αριθμού εισακτέων (εκτός των ιατρικών, νομικών και πολυτεχνικών σχολών). Στο ίδιο νομοσχέδιο αναμένεται να συμπεριληφθούν και οι αλλαγές για την αναμόρφωση της Β’ και Γ’ λυκείου. Τον Απρίλιο αναμένεται να παρουσιαστεί η νέα έκθεση του ΟΟΣΑ για την Εκπαίδευση. Οι προτάσεις του ΟΟΣΑ, θα αποτελούν κατευθυντήρια γραμμή που θα πρέπει να ακολουθήσει το υπουργείο για νομοθετικές παρεμβάσεις.

Μία άλλη αλλαγή που φέρνει το 2018 αφορά τα μηχανογραφικά. Στις φετινές Πανελλαδικές και κατ’ επέκταση στο μηχανογραφικό δελτίο δεν θα υπάρχει το -μέχρι πέρσι- 4ο πεδίο, των Παιδαγωγικών Σχολών. Με την κατάργηση του 4ου επιστημονικού πεδίου, η πρόσβαση στις σχολές αυτές από τους υποψηφίους θα είναι ελεύθερη από όλα τα πεδία και χωρίς εξέταση σε υποχρεωτικό μάθημα. Επίσης, το νέο έτος πρόκειται να αρχίσει η σταδιακή εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης, για τα 2/3 των δήμων της χώρας, με πρόβλεψη μέσα στην επόμενη τριετία την καθολική εφαρμογή του.

Τέλος, αναμένεται και η συμφωνία με τους θεσμούς. Ειδικότερα, γίνεται λόγος για την αξιολόγηση των στελεχών της εκπαίδευσης, για τον αποχαρακτηρισμό της ώρας σίτισης ως διδακτικής, για την αύξηση του υποχρεωτικού ωραρίου καθώς και για συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων. Αναμφίβολα το 2018 θα φέρει πολλές αλλαγές στην Παιδεία. Αναμένουμε, λοιπόν, να δούμε εάν θα εφαρμοστούν εν τέλει όλες οι παραπάνω.

Σοφία Στεφανίδου, Δημοσιογράφος