Δύο θησαυροί ταξίδεψαν από το μουσείο της Σαγκάης στο Μουσείο της Ακρόπολης στο πλαίσιο της δράσης “Θησαυροί από το Μουσείο της Σαγκάης”. Το πρώτο έργο που φιλοξενείται στο Μουσείο της Ακρόπολης είναι μία χάλκινη τελετουργική λεκάνη που είχε κατασκευαστεί για την πριγκίπισσα Ζi Zhong Jiang τον 7ο αιώνα π.Χ. και χρησίμευε για το πλύσιμο των χεριών της. Είναι διακοσμημένη με ζωόμορφα μοτίβα και ειδώλια, αξιοθαύμαστη διακόσμηση για τα χάλκινα σκεύη της εποχής, γεγονός που την καθιστά ως ένα σπάνιο αριστούργημα της Κινέζικης χαλκοτεχνίας. Το δεύτερο έργο τέχνης είναι ένας εικονογραφημένος χάρτινος κύλινδρος του κινέζου ζωγράφου Wu Hong της Δυναστείας των Τσίνγκ (17ος αιώνας μ.Χ.). Ο κύλινδρος αυτός απεικονίζει ένα ειρηνικό τοπίο με βουνά, ποτάμια, γέφυρες, βάρκες αλλά και ανθρώπους, περιγράφοντας έναν κόσμο ονειρεμένο ή έναν παράδεισο, που στα κινεζικά ονομάζεται shi-wai-tao-yuan. Πρόκειται για ένα έργο μοναδικής αξίας, στο οποίο κυριαρχεί η ρεαλιστική απόδοση ενός παραδεισένιου τόπου στον οποίο μπορεί κάποιος να περιπλανηθεί. Αναμφισβήτητα, αυτό που κάνει αυτό το έργο αξιοθαύμαστο είναι η λεπτότητα και η ακρίβεια της πινελιάς του καλλιτέχνη.

Τα δύο αυτά αριστουργήματα του Μουσείου της Σανγκάης βρίσκονται τώρα στο Μουσείο της Ακρόπολης στο πλαίσιο της εκθεσιακής δράσης “Θησαυροί από το Μουσείο της Σαγκάης” και θα παραμείνουν εκεί έως τις 30 Απριλίου 2018. Η εκθεσιακή αυτή δράση υλοποιεί μέρος των στόχων που έθεσε το Μνημόνιο Συνεργασίας που έχουν υπογράψει τα δύο μουσεία. Από τις 11 Ιανουαρίου έως τις 8 Απριλίου του 2018 θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη δράση και στο Μουσείο της Σαγκάης με την παρουσία δύο αριστουργημάτων του Μουσείου της Ακρόπολης, του μαρμάρινου αγάλματος της αρχαϊκής Κόρης 670(520-510 π.Χ.) και ενός ερρυθρόμορφου καλύμματος λεκανίδας με διονυσιακή σκηνή (350-325 π.Χ.).

Οι δύο αυτές δράσεις είναι μόνο η αρχή από τη πολλά υποσχόμενη συμφωνία πολιτιστικών ανταλλαγών ανάμεσα στα δύο Μουσεία.

Σοφία Στεφανίδου, Δημοσιογράφος