Η Ουάσινγκτον επιβεβαίωσε ότι η απόφασή της να αποσυρθεί από τη συμφωνία για τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς είναι οριστική και το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θα λάβει αντίμετρα, εάν οι επικίνδυνοι αμερικανικοί πύραυλοι εγκατασταθούν στην Ευρώπη.

«Η Ουάσινγκτον έχει ανακοινώσει δημόσια τα σχέδιά της να αποσυρθεί από τη συμφωνία για τους πυρηνικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς (INF) από τον Οκτώβριο. Μέσω υψηλόβαθμων διμερών διαύλων επιβεβαιώθηκε πως η απόφαση είναι τελική κι όχι απόπειρα εκμαίευσης διαλόγου» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Sergey Ryabkov στην εφημερίδα «Kommersant».

Ο Ρώσος υφυπουργός είπε επίσης ότι «η Μόσχα θα απαντήσει αποτελεσματικά εάν οι ΗΠΑ αποπειραθούν να αναπτύξουν πυρηνικούς πυραύλους μικρού και μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη».

«Θα εξαναγκαστούμε να λάβουμε τα απαραίτητα αποτελεσματικά αντίμετρα. Θα ήθελα να προειδοποιήσω να μη σπρώξουν σε καταστάσεις που θα οδηγήσουν σε έκρηξη με νέα πυραυλική κρίση. Είμαι πεπεισμένος πως οποιαδήποτε σώφρων χώρα θα ενδιαφερόταν για κάτι τέτοιο. Η Ρωσία ουδένα απειλεί, αλλά διαθέτει την απαραίτητη δύναμη και μέσα για να αντιμετωπίσει οποιονδήποτε επιτιθέμενο» δήλωσε ο Ryabkov.

Τι είχε προηγηθεί

Τον περασμένο Οκτώβριο ο πρόεδρος Τραμπ είχε προειδοποιήσει πως η Ουάσινγκτον σχεδίαζε τη μονομερή αποχώρηση από τη διεθνή συνθήκη INF, «επειδή η Μόσχα δεν τηρεί τους όρους της συνθήκης». Επίσης, ο Αμερικανός ηγέτης είχε υποσχεθεί ότι η χώρα του «θα συνεχίσει να ενισχύει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, έως ότου η Ρωσία και η Κίνα έρθουν στα λογικά τους».

Διαβάστε την συνέχεια εδώ