Σε νέο “πόλεμο” ενεπλάκη ο Ρετζέπ Τατζίπ Ερντογάν αυτή τη φορά με τον γνωστό Βρετανό καλλιτέχνη του γκράφιτι Banksy ο οποίος μέσω καμπάνιας στο instagram για την ποινή φυλάκισης της Ζέχρα Ντογάν.

Ένα χρόνο πριν η Ζέχρα Ντογάν καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 2 ετών και 9 μηνών με την κατηγορία ότι ήταν μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης και πως προπαγάνδιζε εναντίον του Ερντογάν μέσω μια ζωγραφιάς. Οι κατηγορίες προήλθαν από ανώνυμους μάρτυρες. Συνελήφθη τον Ιούλιο του 2016 και αποφυλακίστηκε στις 9/12/2016 με περιοριστικούς όρους μέχρι να γίνει η δίκη. Στις αρχές του Μαρτίου του 2017 το δικαστήριο την έκρινε ένοχη και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης. Η ίδια την ημέρα της σύλληψης της είχε πει πως της δόθηκαν 2 χρόνια φυλάκισης επειδή απλά ζωγράφισε όσα έκανε η τουρκική κυβέρνηση. Ο Banksy έγραψε για την συγκεκριμένη απόφαση: Διαμαρτυρηθείτε ενάντια σε αυτή την αδικία αναδημοσιεύοντας τον πίνακα της και προσθέστε με ετικέτα τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν.

Ο σκιτσογράφος Πλαντί, οι δημοσιογράφοι Φλοράνς Ομπενά, Εντουί Πλενέλ, Ελίζ Λισέ, Πιέρ Ασκί και ο ακαδημαϊκός και πρόεδρος της επιτροπής των βραβείων Γκονκούρ, Μπερνάρ Πιβό, έγραψαν τις ευχές τους για ελευθεροτυπία, κυρίως “για να ξέρουν οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα ότι δεν τους ξεχνούν και για να ακουστεί ο αγώνας τους πέραν των συνόρων”. Η Φαμπιέν Σαντές, του France Inter, εξέφρασε τις ευχές της στη Ζέχρα Ντογάν, τη νεαρή κουρδικής καταγωγής καλλιτέχνιδα και δημοσιογράφο. “Για το 2018, σου εύχομαι ελευθερία. Αυτή των μετακινήσεων, αυτή επίσης του να γράφεις και να ζωγραφίζεις, όπως το κάνουμε εμείς εδώ”.
Περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στην Τουρκία βάσει της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Η Τουρκία βρίσκεται στην 155η θέση του καταλόγου για την ελευθερία της έκφρασης των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα που περιλαμβάνει 180 χώρες.

Η ζωγραφιά του Banksy βρίσκεται στη γωνία της Houston Street and Bowery στο Μανχάταν

Σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη δρόμου Borf, ο Banksy ζωγράφισε μια τεράστια τοιχογραφία, μήκους 70 ποδιών, στο Μανχάταν με γραμμές σαν αυτές που κάνουν οι φυλακισμένοι στους τοίχους του κελιού τους για να μετρούν τις μέρες εγκλεισμού τους. Συμβολικά, μετρούνται οι μέρες στη φυλακή της Τουρκάλας ζωγράφου και δημοσιογράφου Ζέχρα Ντογάν, η οποία θα εκτίσει ποινή φυλάκισης σχεδόν τριών ετών.

Η ζωγραφιά για την οποία καταδικάστηκε η Ντογάν έδειχνε τα συντρίμμια από την καταστροφή μιας Κουρδικής πόλης και πάνω στα ερείπια να υπάρχει μια τουρκική σημαία. Βασίστηκε σε μια φωτογραφία της κουρδικής πόλης Nusaybin, η οποία καταστράφηκε το 2015 κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ του τουρκικού στρατού και των κουρδικών μαχητών. Η καλλιτέχνιδα αυτής της ζωγραφιάς είχε γράψει στο Τουίτερ (τώρα πλέον έχει διαγραφεί αυτό το τουίτ) ότι φυλακίστηκε επειδή ζωγράφισε τουρκικές σημαίες σε κατεστραμμένα κτίρια.

Νίκος Ντουντουλάκης, Δημοσιογράφος