Μέρη σε υψηλό υψόμετρο, τοπία με θέα που κόβουν την ανάσα, βράχια, γκρεμοί και γλιστερό έδαφος. Δρόμοι επικίνδυνοι και μερικές φορές θανάσιμοι για τολμηρούς και προσεχτικούς οδηγούς. Έχετε τα κότσια να τους διασχίσετε; Πάμε να δούμε μερικούς από τους πιο επικίνδυνους δρόμους ανά τον κόσμο.

1) Ο δρόμος του Ατλαντικού.

Δίπλα από την ακτογραμμή της θάλασσας στην Νορβηγία βρίσκεται ο δρόμος του Ατλαντικού. Με μήκος 8.3 χιλιομέτρων, ενώνει τα νησιά της κοντινής περιοχής. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1983 και ολοκληρώθηκε έξι χρόνια μετά. Αποτελείται από 12  διαδοχικές γέφυρες  στις νησίδες. Η θάλασσα πολλές φορές αγγίζει μέρη του δρόμου, ενώ στην διάρκεια καταιγίδας η φύση δείχνει την οργή της με τεράστια κύματα και δυνατούς ανέμους. Προσφέρει υπέροχη θέα προς τον ωκεανό ενώ τραβάει το ενδιαφέρον πολλών τουριστών που τον διασχίζουν για να απολαύσουν την ομορφιά του.

dangerous-roads-1

2) Ο δρόμος Γιούνγας

Απλώνεται σε 69 χιλιόμετρα και δεν έχει τυχαία το όνομα δρόμος του θανάτου (el Camino de la Muerte), αφού κάθε χρόνο χάνουν την ζωή τους 200-300 άνθρωποι. Ενώνει την Λα Παζ με το χωριό Κορόικο. Διασχίζει το τροπικό δάσος και αποτελείται από απόκρημνες στροφές και ατελείωτους γκρεμούς με μεγάλο υψόμετρο. Η κατασκευή του άρχισε το 1930 από φυλακισμένους της Παραγουάης, είναι χωματόδρομος πέρα από ένα σημείο στην αρχή του δρόμου. Τα καιρικά φαινόμενα κάνουν την διαδρομή του ακόμα πιο δύσβατη αφού συχνά έχει ομίχλη που μειώνει την ορατότητα του οδηγού.

dangerous-roads-2

3) Τούνελ Guoliang

Το Τούνελ ενώνει το χωριό Guoliang με την ενδότερη περιοχή, είναι στην Κίνα στο βουνό Taihang. Με μήκος 1,2 χιλιομέτρων και ύψος 5 μέτρων. Δόθηκέ στην κυκλοφορία τον Μάιο του 1977 και πλέον θεωρείται τουριστικό θέρετρο. Οι ντόπιοι τον χαρακτηρίζουν ως «ο δρόμος που δεν ανέχεται τα λάθη.»

dangerous-roads-3

4) Αυτοκινητόδρομος Federal 1

Διασχίζει το Μεξικό με μήκος σχεδόν 2.500 χιλιόμετρα γεμάτα στροφές  και απότομες πλαγιές. Είναι στην χερσόνησο του Baja, δεν έχει προστατευτικές μπάρες και είναι 2 λωρίδων. Απότομες στροφές με περιορισμένη ορατότητα κάνουν την διαδρομή πιο επικίνδυνη.  Καθημερινά τον διασχίζουν πολλά αυτοκίνητα και κυρίως φορτηγά με μεγάλη ταχύτητα. Το πιο ενδιαφέρον όσον αφορά το Μεξικό είναι πως δεν είναι απαραίτητο το τεστ οδήγησης οπότε οι οδηγοί είναι πιο απρόσεχτοι.

dangerous-roads-4

5) Nanga Parbat Pass

Ένας από τους επικίνδυνους χαλικόδρομους σε υψόμετρο 3000 μέτρων και μήκους 16 χιλιομέτρων. Είναι στο Πακιστάν και είναι πολύ στενός δρόμος χωρίς καμιά προστασία.

dangerous-roads-5

6) Δρόμος Luxor-al-Hurghada

Ο δρόμος ενώνει την πόλη Luxor με την Hurghada στην Αίγυπτο. Δεν είναι επικίνδυνος λόγω της κατασκευής του ή της τοποθεσίας του αλλά λόγω των ληστειών. Ανάμεσα σε 2 τουριστικές περιοχές πραγματοποιούνται καθημερινά κλοπές και τρομοκρατικές επιθέσεις. «Αν δεν κινδυνέψεις από τους κλέφτες δεν γλυτώνεις από τους τρομοκράτες», ισχυρίζονται οι ντόπιοι κάτοικοι. Η οδήγηση στην Αίγυπτο είναι τελείως διαφορετική από κάθε άλλη χώρα, αφού κυριαρχούν οι κανόνες του δρόμου. Οι οδηγοί το βράδυ συνηθίζουν να μην ανάβουν τα φώτα πορείας για να γλυτώσουν τις επιθέσεις.

dangerous-roads-6

Για τον Τομέα Περιηγήσεων:

Γιώτα Γιδαροπούλου, Δημοσιογράφος