Μετά από συνολικά 1.600 χρόνια επέστρεψε πίσω εκεί που ανήκει από μία οικογένεια στην Βρετανία, Μωσαϊκό από την εποχή του Βυζαντίου, στην Κύπρο, χάρις τις εκτεταμένες προσπάθειες του Άρθουρ Μπράντ.

Το χαμένο Μωσαϊκό αντικείμενο που ανήκει στην χώρα της Κύπρου, κοστολογείται στα 5-10 εκατομμύρια ευρώ. “Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο κομμάτι που έχει ηλικία πάνω από 1.600 χρόνια. Είναι ένα από τα τελευταία και ωραιότερα παραδείγματα τέχνης από την πρώιμη βυζαντινή εποχή”, δήλωσε ο Μπράντ στο AFP.Ο Brand επέστρεψε την απεικόνιση του Αγίου Μάρκου κατά τη διάρκεια ιδιωτικής τελετής την Παρασκευή στην κυπριακή πρεσβεία στη Χάγη. Μέσω μιας σειράς μεσαζόντων ο κ. Brand βρήκε τελικά το χαμένο μωσαϊκό σε ένα διαμέρισμα στο Μονακό.

“Ήταν στην κατοχή μιας βρετανικής οικογένειας που αγόρασε το μωσαϊκό με καλή τιμή πριν από περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες”, τόνισε ο Άρθουρ Μπράντ. “Είχαν τρομοκρατηθεί όταν διαπίστωσαν ότι ήταν στην πραγματικότητα ένας ανεκτίμητος θησαυρός τέχνης”, πρόσθεσε στην δήλωση του στο AFP. Το μωσαϊκό ήταν ένα σύνολο που απομακρύνθηκε από την εκκλησία της Παναγίας Κανακαριάς, περίπου 105 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Λευκωσίας, που λεηλατήθηκε στη δεκαετία του 1970 κατά την τουρκική εισβολή. Η οικογένεια συμφώνησε να την επιστρέψει έναντι μικρής αμοιβής για να καλύψει τα έξοδα αποκατάστασης και αποθήκευσης, πρόσθεσε.

Το 2016, ο Άρθουρ Μπραντ, βοήθησε να ανακτήσει πέντε έργα τέχνης της Ολλανδικής Χρυσής Εποχής, που είχαν κλαπεί, από μια δύναμη της ουκρανικής πολιτοφυλακής. Τα ψηφιδωτά θεωρούνται μερικά από τα σημαντικότερα κομμάτια παλαιοχριστιανικών έργων τέχνης και θεωρούνται «μέρος της κυπριακής ψυχής», πρόσθεσε ο Μάρκ.

Νίκος Ντουντουλάκης, Δημοσιογράφος