Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων αποφάσισαν να «φωτίσουν» έντεκα σημαντικά μνημεία της Θεσσαλονίκης τις βραδινές ώρες. Στόχος τους είναι να αναδείξουν τα συγκεκριμένα μνημεία, των οποίων ο φωτισμός μέχρι τώρα ήταν από ελάχιστος έως και ανεπαρκής.
Τα μνημεία που θα φωταγωγηθούν βρίσκονται τα περισσότερα κοντά στην Εγνατία οδό και πολλά από αυτά συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Είναι μνημεία που ανήκουν στην προβυζαντινή, την Βυζαντινή και μεταβυζαντινή εποχή. Τα μνημεία είναι τα εξής :

Τα ανατολικά τείχη τα οποία είναι τα πρώτα τείχη της Θεσσαλονίκης και κατασκευάστηκαν από τον Κάσσανδρο το 315 π.Χ .

Η αψίδα του Γαλέριου είναι από τα πιο γνωστά μνημεία της Θεσσαλονίκης και κατασκευάστηκε στις αρχές του τέταρτου αιώνα με σκοπό να τιμηθεί ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Γαλέριος, όταν επέστρεψε νικητής μετά τους πολέμους κατά των Περσών.

Η Παναγία των Χαλκέων χτίστηκε τον 11ο αιώνα. Μετά την άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Οθωμανούς μετατράπηκε σε τζαμί με την ονομασία Καζαντζηλάρ Τζαμί.
Το Μπέη Χαμάμ είναι το πιο παλιά οθωμανικά λουτρά Θεσσαλονίκης και χτίστηκε το 1444 μ.Χ.

Η Παναγία Αχειροποίητος χτίστηκε το 452 μ.X και είναι από τους αρχαιότερους ναούς σε όλη την Ελλάδα. Kατά τον 15ο αιώνα επί Τουρκοκρατίας μετατράπηκε και αυτή σε τζαμί.
Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος με βάση ενός νομίσματος που βρέθηκε στον τρούλο της χτίστηκε περίπου το 1350μ. Χ. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας λόγω του μικρού μεγέθους της δεν μετατράπηκε σε τζαμί.

Η ροτόντα κτίστηκε επί την αυτοκρατορία του Γαλέριου περίπου στο 362 π.Χ ως ναός του Δία και μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό κατά τη διάρκεια των παλαιοχριστιανικών χρόνων. μετά την απελευθέρωση της πόλης της Θεσσαλονίκης αφιερώθηκε στον Άγιο Γεώργιο.

Ο Άγιος Παντελεήμονας χτίστηκε γύρω στον 13ο και 14ο αιώνα και ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

H εκκλησία του Αγίου Αθανασίου χτίστηκε το 1818 και πριν από αυτήν στη θέση της υπήρχε μία άλλη εκκλησία, η οποία καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1817.

Η εκκλησία της Υπαπαντής χτίστηκε το 1841 Και είναι μία τρίκλιτη Βασιλική με γυναικωνίτη, ένας τύπος συνηθισμένος στη Μακεδονία επί τουρκοκρατίας .
ο ναός των Αγίων Αποστόλων χτίστηκε τον 14ο αιώνα και ήταν αφιερωμένος στην Παναγία. Η ονομασία του είναι μεταγενέστερη και οφείλεται στην παράδοση που θέλει το ναό να καλύπτεται με 12 θεούς θόλους ,οι οποίοι συμβόλιζαν τους Αποστόλους.

Αλέξανδρος Τσάλιος, Δημοσιογράφος