Το σύμπλεγμα των νήσων Κούκ (Cook Islands) βρίσκεται μόνο του, στη μέση του νοτίου Ειρηνικού Ωκεανού σε απόσταση τριών χιλιάδων χιλιομέτρων ανατολικά της Νέας Ζηλανδίας και έξι χιλιάδων χιλιομέτρων από την Αυστραλία.

Με πληθυσμό που ανέρχεται στους 21.000 κατοίκους, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στα δεκαπέντε νησιά του συμπλέγματος, οι νήσοι Κούκ αποτελούν τον ιδανικό, απομονωμένο προορισμό για τους λάτρεις του τροπικού κόσμου. Οι νήσοι, είναι αυτόνομοι και αποτελούν ανεξάρτητο κράτος, διοικούνται από το κοινοβούλιο τους, όμως εγγυήτρια δύναμη παραμένει μέχρι και σήμερα η Νέα Ζηλανδία. Τα νησιά Κούκ κατοικούνται από τον 6ο αιώνα μ.Χ. όταν έφτασαν εκεί οι πρώτοι κάτοικοι Πολυνησίας από την γειτονική Ταϊτή (Tahiti) της Γαλλικής Πολυνησίας. Οι πρώτοι Ευρωπαίοι θαλασσοπόροι (Ισπανοί) έφτασαν στις νήσους τον 16ο αιώνα. Ο Άγγλος θαλασσοπόρος και ερευνητής Σερ Τόμας Κούκ (Sir Thomas Cook), από τον οποίο οι νήσοι πήραν το όνομά τους, έφτασε για πρώτη φορά στις ακτές της νήσου Μανουάε (Manuae) το 1773 και μετά ξανά το 1777. Το νησί δεν κατέλαβε κάποια από τις μεγάλες Ευρωπαϊκές αυτοκρατορίες για πολλά χρόνια (σε αντίθεση με άλλες νήσους του Ειρηνικού Ωκεανού), όμως μετά από αψιμαχίες μεταξύ Ισπανών-Άγγλων και Γάλλων για περισσότερους από δύο αιώνες, το νησί πέρασε εν τέλει στη δικαιοδοσία της Μεγάλης Βρετανίας το 1888.

Οι κάτοικοι των νήσων έγιναν υπήκοοι της Μεγάλης Βρετανίας, και η δικαιοδοσία τους πέρασε στα χέρια του αρμόδιου αρμοστή και εκπροσώπου της Βασίλισσας στη Νέα Ζηλανδία. Οι νήσοι παρέμειναν εξαρτημένη περιοχή της Νέας Ζηλανδίας (αυτοκρατορία της Μεγάλης Βρετανίας) μέχρι το 1965, όταν και ανεξαρτητοποιήθηκαν.

Η οικονομία των νήσων περιορίζεται σημαντικά από την τοπογραφία τους. Το κοραλλιογενές και ηφαιστιογενές υπέδαφος δεν επιτρέπει ούτε την ανάπτυξη της αγροτικής /γεωργικής παραγωγής σε μεγάλο ποσοστό αλλά ούτε και την δημιουργία σημαντικών, για τους κατοίκους, υποδομών. Η οικονομία λοιπόν των νήσων στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις ιχθυοκαλλιέργιες, στον τουρισμό, και στην οικονομική υποστήριξη που δέχεται τακτικά από την Νέα Ζηλανδία. Οικονομικό κέντρο των νήσων Κούκ είναι η πρωτεύουσα Αβαρούα (Avarua) στη πιο πυκνοκατοικημένη νήσο του συμπλέγματος, τη Ραροτόνγκα (Rarotonga).

Οι νήσοι Κούκ αποτελούν εξαιρετικά δημοφιλή τουριστικό προορισμό όλο το χρόνο. Το εξαιρετικά ήπιο τροπικό κλίμα σε συνδυασμό με το απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο, έχουν καθιερώσει τις νήσους Κούκ ως “επίγειο παράδεισο”. Οι αναρίθμητες ατόλλες προσφέρουν στους επισκέπτες την δυνατότητα να θαυμάσουν τον ποικιλόμορφο υδάτινο κόσμο του Ειρηνικού Ωκεανού, ενώ επίσης όσοι επιθυμούν έχουν την δυνατότητα να “νοικιάσουν” δικές τους απομονωμένες παραλίες σε καθένα από τα δεκαπέντε νησιά.

Στα πολλά και διάφορα εστιατόρια της πρωτεύουσας Αβαρούα, ο τουρίστας μπορεί να δοκιμάσει διάφορα τροπικά κοκτέιλ και να απολαύσει την μοναδική κουζίνα που έχει τις ρίζες του στην γαστρονομική παράδοση των πρώτων κατοίκων που έφτασαν στις νήσους Κούκ από την Γαλλική Πολυνησία. Από τα εξαιρετικά ξενοδοχεία που διαθέτουν οι νήσοι, μπορεί κανείς να εξερευνήσει, πέρα από τις παραλίες, και τα τροπικά δάση που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος τους.

Να σημειωθεί επίσης ότι τα νησιά διαθέτουν διεθνές αεροδρόμιο στη νήσο Ραροτόνγκα (Rarotonga). Απευθείας σύνδεση υπάρχει με διάφορες πόλεις όπως το Λος Άντζελες των Η.Π.Α., το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, και το Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Σε γενικές γραμμές οι νήσοι Κούκ αποτελούν εξαιρετικά οικονομικό τουριστικό προορισμό και προσφέρουν στον επισκέπτη μια αξέχαστη εμπειρία σε έναν αληθινό τροπικό παράδεισο!

Για τον ΕΟΕ,

Νίκος Μίζας, Συντάκτης.