Παιδιά που πραγματοποιούν το επικίνδυνο ταξίδι των μεταναστών και των προσφύγων προς την Ευρώπη, ώστε να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια, αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο ξυλοδαρμού, βιασμών και αναγκαστικής εργασίας, εκτός από τον κίνδυνο να πνιγούν στη Μεσόγειο, ανακοίνωσε το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά (UNICEF).

refugee-child-port
Οι ανήλικοι αντιπροσωπεύουν ένα αυξανόμενο ποσοστό μεταναστών και προσφύγων, ιδιαίτερα εκείνων που προσπαθούν να φτάσουν στην Ιταλία διά θαλάσσης από τη Λιβύη, ανέφερε η UNICEF στην έκθεση της, που τιτλοφορείται “Κίνδυνος σε κάθε βήμα του ταξιδιού” (“Danger Every Step of the Way”).

 

lifevest-refugee-man-child
Από τους περίπου 206.200 ανθρώπους που έφτασαν φέτος στην Ευρώπη διά θαλάσσης έως τις 4 Ιουνίου, ένας στους τρεις ήταν παιδί, ανέφερε, παραθέτοντας στοιχεία της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. “Κάθε βήμα του ταξιδιού είναι γεμάτο κινδύνους, πόσο μάλλον για σχεδόν ένα στα τέσσερα παιδιά, που ταξιδεύουν χωρίς έναν γονέα ή κηδεμόνα”, σύμφωνα με τη UNICEF.

 

refugee-child-lifevest-man
Το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο στα σκάφη, που ξεκινούν από τη Λιβύη, όπου περισσότερα από εννέα στα δέκα παιδιά είναι ασυνόδευτα. Η UNICEF ανέφερε ότι υπάρχουν σχεδόν 235.000 μετανάστες και πρόσφυγες στη Λιβύη και 956.000 στο Sahel, πολλοί ή οι περισσότεροι από τους οποίους ελπίζουν ότι θα φτάσουν στην Ευρώπη.

 

refugee-children-siblings-hugging
Η UNICEF ανέφερε ότι υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις ότι εγκληματικά δίκτυα διακίνησης ανθρώπων θέτουν στο στόχαστρο τους πιο ευάλωτους, ιδιαίτερα γυναίκες και παιδιά. “Ιταλοί κοινωνικοί λειτουργοί υποστηρίζουν πως τόσο αγόρια, όσο και κορίτσια υφίστανται σεξουαλικές επιθέσεις και εξωθούνται στην πορνεία, ενώ βρίσκονται στη Λιβύη, και πως κάποια από τα κορίτσια ήταν έγκυες όταν έφτασαν στην Ιταλία, μετά τον βιασμό τους”, αναφέρει η έκθεση.

 

refugee-child-lifevest
Επίσης ανέφερε ότι πολλά παιδιά πέφτουν στα κενά υπερφορτωμένων διαδικασιών ασύλου και ότι οι υποθέσεις τους θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα. “Πολύ συχνά τα παιδιά φυλακίζονται σε κέντρα κράτησης ή τίθενται υπό την κηδεμονία της αστυνομίας, λόγω έλλειψης χώρου σε κέντρα προστασίας παιδιών και της περιορισμένης ικανότητας εξεύρεσης εναλλακτικών λύσεων”.

refugee-child-playing
Οι αρχές σε κάποιες χώρες χρειάζονται έως και δύο χρόνια προκειμένου να εξετάσουν το αίτημα ενός παιδιού για άσυλο και η διασικασία επανένωσης των οικογενειών μπορεί να είναι εξίσου αργή.

 

refugee-children
Από την στιγμή που φτάνουν στην Ευρώπη, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στεγάζονται συχνά σε γήπεδα, πρώην στρατόπεδα ή άλλα προσωρινά καταφύγια, μερικές φορές χωρίς πρόσβαση σε σχολική εκπαίδευση και ψυχολογική υποστήριξη. Κάποιοι έχουν αντιμετωπίσει ξενοφοβικές επιθέσεις, ρητορική μίσους και στιγματισμό. Συγκεκριμένα, παρατίθενται 45 επιθέσεις σε κέντρα προσφύγων στη Γερμανία κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

refugee-children-port

Για τον Τομέα Έρευνας:

Στέλλα Ταμπάκη, Δημοσιογράφος