Ένας καινούριος κόσμος στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Θεσσαλονίκης
Ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα με τίτλο «Θαυμαστός Καινούριος Κόσμος» έρχεται στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ από το μέλλον στο σήμερα. Μέσα από την προβολή 5 ντοκιμαντέρ και με ελεύθερη είσοδο το κοινό θα παρακολουθήσει ανακαλύψεις, ιδέες και εξελίξεις που επηρεάζουν τις ζωές μας σε όλα τα επίπεδα.
Είκοσι χρόνια γιορτάζει φέτος το Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ και έτσι, αποφάσισε να το γιορτάσει με το συγκεκριμένο αφιέρωμα και να δώσει τροφή για σκέψη και συζήτηση μέσω των θεμάτων που επηρεάζουν την υγεία, την ευημερία του ανθρώπου και τον τρόπο ζωής του σε διάφορα επίπεδα.

Τα πέντε ντοκυμαντέρ έχουν σχέση με ταινίες για cyborgs που βρίσκονται στην καθημερινότητα μας, για μια αιώνια επιστημονική πρόκληση, για μελισσοκόμους που παρουσιάζουν πρωτότυπες ιδέες, για θαυμαστές της εμβληματικής Palaroid που έδωσε άλλο νόημα στη λέξη φωτογραφία και για έναν διασκεδαστικό σε όλους μας τρόπο που μας βοηθά να κατανοήσουμε την επιστήμη. Ας δούμε παρακάτω λίγα χαρακτηριστικά για το κάθε ντοκιμαντέρ ξεχωριστά:

Κι εγένετο φως: Ντοκιμαντέρ των Μίλα Ονγκ-Τουίν και Βαν Ρόικο (Καναδάς) το οποίο μας παρουσιάζει τον τρόπο που θα μας εξασφαλίσει ενέργεια μέσω ενός τεχνητού ήλιου για πολλά χρόνια χωρίς να απαιτείται μεγάλο κόστος.
Ο καιρός των μελισσών: Ντοκυμαντέρ των Ροσέλα Ανιτόρι και Ντάρελ ντι Γκρεγκόριο,δυο νέοι ιταλοί μελισσοκόμοι που επιχειρούν να εκτρέψουν μέλισσες με οικολογικό τρόπο. Το πάθος τους χαρακτηρίζει και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι προσπαθούν, πετυχαίνουν, αποτυγχάνουν και προσπαθούν ξανά. Το πείραμα τους δοκιμάζει τις αντοχές, τις γνώσεις και την φιλία τους.

Στιγμιαία όνειρα: Ντοκιμαντέρ του Βίλεμ Μπάπτιστ (Ολλανδία) που αφορά την φωτογραφία. Ειδικότερα, με αφορμή την χρεοκοπία της Palaroid το 2008 που άφησε χωρίς δουλειά πολλά άτομα, μια ομάδα από καλλιτέχνες και τεχνικούς αγοράζει ένα παλιό εργοστάσιο της ίδιας εταιρείας στην Ολλανδία, δίνει ξανά ζωή στο στιγμιαίο φιλμ και προσφέρει ευκαιρίες εργασίας σε όσους το έχουν ανάγκη.

Σάιμποργκ ανάμεσά μας: Ντοκιμαντέρ του Ράφελ Ντουράν Τόρεντ (Γαλλία-Ισπανία που πραγματεύεται ένα σεμινάριο επιστημονικής φαντασίας. Μια κοινωνία δηλαδή από πλάσματα που συνδυάζουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά με τεχνολογικά επιτεύγματα.

Science Reactors: Επικοινωνώντας την επιστήμη αλλιώς: Ντοκιμαντέρ της Λίλας Μώκου (Ελλάδα). Πρόκειται για μια ομάδα επιστημόνων που μοιράζεται με το κοινό της την αγάπη που έχει για τον τομέα της επιστήμης. Το στοιχείο που την ξεχωρίζει είναι το stand-up comedy, ένας διασκεδαστικός τρόπος για να παρακολουθήσει το κοινό απλά και κατανοητά το ντοκιμαντέρ.

Το αφιέρωμα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.
Η είσοδος στο Φεστιβάλ και για την παρακολούθηση των παραπάνω είναι ελεύθερη αλλά απιτείται η έκδοση μηδενικού εισιτηρίου.

Δήμητρα Τάγκα, Δημοσιογράφος