Τον Ιούλιο του 2012 ο επιστημονικός κόσμος συγκλονίστηκε. Οι ομάδες έρευνας που συμμετείχαν στα πειράματα ATLAS και CMS του μεγάλου επιταχυντή αδρονίων (LHC) στο CERN ανακάλυψαν ένα από τα σημαντικότερα και θρυλικότερα υποσωματίδια. Ο λόγος για το μποζόνιο Higgs ή αλλιώς το «σωματίδιο του Θεού».

Ουσιαστικά πρόκειται για το σωματίδιο μέσω του οποίου ο επιστημονικός κόσμος προσπαθεί να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο συγκροτείται η ύλη γύρω μας καθώς είναι αυτό το μποζόνιο που προσδίδει τις ιδιότητες σε αυτή, όπως για παράδειγμα τη μάζα. 

Η πλήρης ταυτοποίηση του μποζόνιου Higgs θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της δημιουργίας του σύμπαντος λύνοντας σημαντικά θέματα στη θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης, αμέσως μετά τα πρώτα κλάσματα του δευτερόλεπτου της γέννησης του σύμπαντος. Το μποζόνιο αυτό πήρε το όνομά του από τον Βρετανό καθηγητή φυσικής Πίτερ Χιγκς (Peter Higgs), ο οποίος ήταν ένας από τους έξι φυσικούς που πρότειναν την ύπαρξή του, σε σχετικές δημοσιεύσεις το 1964.

Για το σωματίδιο αυτό και τις δυνατότητες που ανοίγει στην επιστημονική έρευνα μίλησε στο zougla.gr ο καθηγητής Φυσικής του Μπέρμιγχαμ και συμμετέχων στο πείραμα ATLAS Κωνσταντίνος Νικολόπουλος

Δείτε την συνέντευξη εδώ