Οι ήπιοι χειμώνες φαίνεται πως αυξάνουν την εγκληματικότητα σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξάχθηκε στην Αμερική.

Οι ερευνητές του Τμήματος Επιστημών της Ατμόσφαιρας και του Ωκεανού του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, σε δημοσίευσή τους στο περιοδικό «GeoHealth» της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, ανέφεραν πως η κλιματική αλλαγή που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της χειμερινής περιόδου και παράλληλα την αύξηση της θερμοκρασίας, προκαλεί σύμφωνα με τη μελέτη τους και την αύξηση της εγκληματικότητας.

Πιο εμφανής αύξηση των εγκληματικών ενεργειών θα σημειωθεί κυρίως σε περιοχές, όπου μέχρι πρότινος είχαν κρύους χειμώνες και τώρα πια έχουν πολύ πιο υψηλές θερμοκρασίες κατά την εποχή αυτή.

Για την έρευνα αυτή οι ερευνητές πήραν δείγμα από 16.000 αμερικάνικες πόλεις σε διάστημα μιας δεκαετίας, από το 1976 έως το 2016 και μελέτησαν τους δείκτες της εγκληματικότητας σε συνάρτηση με τις αλλαγές της θερμοκρασίας. Αυτό που παρατηρήθηκε είναι ότι υπάρχει μεγάλη συσχέτιση της αύξησης της εγκληματικότητας με τις μεταβολές της θερμοκρασίας κατά το χειμώνα.

Πιο απλά, όταν το κρύο δεν είναι βαρύ κάνει τους εγκληματίες να γίνονται πιο κινητικοί, τόσο σε επίπεδο επιθετικότητας και βίαιης συμπεριφοράς απέναντι στα θύματά τους, όσο και σε εγκλήματα που έχουν να κάνουν με την παραβίαση ιδιοκτησίας. Οι επίδοξοι ληστές ή βιαστές κυκλοφορούν με μεγαλύτερη άνεση στους δρόμους, εφόσον ο καιρός ευνοεί. Το ίδιο συμβαίνει και με τον υπόλοιπο κόσμο που βγαίνει πιο συχνά στους δρόμους χάρη στον ήπιο καιρό. Αυξάνονται με αυτό τον τρόπο οι εγκληματίες και τα υποψήφια θύματα.

Στον αντίποδα, οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τις καλοκαιρινές περιόδους δεν φαίνεται να προκαλούν αύξηση της εγκληματικότητας, όπως προκύπτει από νέα μελέτη. Ούτε ο καύσωνας αλλά ούτε και ο παγετός φαίνεται να βοηθούν τους εγκληματίες, οι οποίοι προτιμούν να δρουν κάτω από πιο ήπιες καιρικές συνθήκες.

Ινώ Τζημήκα, Δημοσιογράφος