Η νεοφυής νεοζηλανδική ιδιωτική εταιρεία Rocket Lab, έθεσε μόλις σε τροχιά γύρω από τη Γη δορυφόρο με την ονομασία «Άστρο της Ανθρωπότητας». Οι περισσότεροι τον χαρακτήρισαν και “ντισκόμπαλα” λόγω της εμφάνισής του και της φωτεινότητάς του.
Ο δορυφόρος έχει κατασκευαστεί έτσι ώστε να είναι τρομερά ανακλαστικός και αναμένεται να γίνει το πιο φωτεινό νυχτερινό αντικείμενο στον ουρανό του πλανήτη μας. Αυτό ακριβώς έχει βγάλει από τα ρούχα τους τους απανταχού αστρονόμους, που θέλουν σκοτεινούς ουρανούς για να κάνουν τη δουλειά τους.

Λίγες εβδομάδες πρίν η διαστημική startup, Rocket Lab, εκτόξευσε ρουκέτα από απομακρυσμένη φάρμα στη χερσόνησο Μάχια της Ν. Ζηλανδίας. Ο ιδρυτής της, Πίτερ Μπεκ, ικανοποιημένος χαρακτήρισε την εκτόξευση αυτή ως ένα «σχεδόν χωρίς προηγούμενο» βήμα στην ιδιωτική εξερεύνηση του διαστήματος. Η ρουκέτα μετέφερε στο διάστημα αυτό που η εταιρεία αποκαλεί «Άστρο της Ανθρωπότητας».

Η φωτορύπανση αποτελεί ήδη ένα σημαντικό πρόβλημα των ερευνητών που παρακολουθούν τα αστέρια και η εισαγωγή μιας «λαμπερής ντισκομπάλας» στο Διάστημα δεν είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη. Αυτή η μεμονωμένη φωτορύπανση δεν θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα αλλά αν εξελιχθεί σε συνήθη πρακτική θα «βγάλει τους αστρονόμους στους δρόμους», λέει χαρακτηριστικά ο Ίσθερ.

Η Rocket Lab από την άλλη υποστηρίζει πως ανέβασε σε τροχιά το κατοπτρικό «άστρο» για να αντανακλά το φως του ήλιου ακόμα και τη νύχτα, «ως μία υπενθύμιση του πόσο εύθραυστη είναι η Γη μέσα στο σύμπαν»

Σύμφωνα με τον Guardian και την Washington Post, οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν τον δορυφόρο αυτό ως «διαστημικό γκράφιτι», που «βανδαλίζει» τον ουρανό και θα εμποδίσει τη μελέτη του διαστήματος λόγω της πρόκλησης φωτορύπανσης.
«Πρόκειται για μια βλακεία που βανδαλίζει τον νυχτερινό ουρανό και παραμορφώνει την παρατήρηση του σύμπαντος», δήλωσε ο αστρονόμος Ντέιβιντ Κίπινγκ του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Ο δορυφόρος εκτοξεύθηκε στις 21 Ιανουαρίου από τη Νέα Ζηλανδία και ολοκληρώνει μια πλήρη τροχιά γύρω από τη Γη κάθε 90 λεπτά. Αναμένεται να είναι ορατός για περίπου εννέα μήνες, προτού σταδιακά τεθεί εκτός τροχιάς και αυτοκαταστραφεί στην ατμόσφαιρα.

«Δεν χρειαζόμαστε μια τεχνητή μπάλα ντίσκο σε τροχιά για να νιώσουμε αισθήματα θαυμασμού», δήλωσε η Μεγκ Σουάμπ του Αστεροσκοπείου Τζέμινι της Χαβάης. Για «άλλη μια εισβολή στο προσωπικό σύμπαν μου», έκανε λόγο ο αστροβιολόγος Κάλεμπ Σαρφ του Κολούμπια.

Ο δορυφόρος καλύπτεται από 65 πάνελ που αντανακλούν το φως του Ήλιου προς τη Γη, όπως ακριβώς κάνει μια ντισκομπάλα. Οι παρατηρητές από τη Γη θα βλέπουν ένα φωτεινό άστρο να διασχίζει γρήγορα τον ουρανό. Έτσι, αναμένεται να αυξηθούν και οι αναφορές για UFO.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μιλένα Αμπράμοβιτς, Δημοσιογράφος