Τρεις καλλιτέχνες των τεχνών πρωτοπορούν και προωθούν μια ενωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση κάνοντας ένα ανοιχτό κάλεσμα για κάθε άτομο που είναι κατά των εθνικιστικών τάσεων και των κινημάτων.

Ο εικαστικός Βόλφγκανγκ Τίλμανς, ο αρχιτέκτονας Ρεμ Κοολχάας και ο αρχιτέκτονας από το στούντιο OMA, Στέφαν Πέτερμαν κάνουν έκκληση στα δημιουργικά μυαλά της Ευρώπης να συμβάλουν σε rebranding της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αφορμή τις ευροεκλογές τον Μάιο του 2019. Συγκεκριμένα, αναζητούν ιδέες για να εκφράσουν καλύτερα την έννοια της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν όψει του 2ου φόρουμ για την ευρωπαϊκή κουλτούρα, « Τέχνη της Δημοκρατίας» που θα πραγματοποιηθεί στο Άμστερνταμ από 31 Μαΐου έως 3 Ιουνίου.
Σκοπός είναι να συγκεντρωθούν καλλιτέχνες και στοχαστές από διάφορα μέρη του κόσμου, να μοιραστούν ιδέες για την Ευρώπη και να οραματιστούν ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.

Ο εικαστικός Τίλμανς ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Instagram την έκκληση που έγραφε: “Excellence in science since Da Vinci and Newton” (Διάκριση στην επιστήμη, από την εποχή του ντα Βίντσι και του Νεύτωνα), “Cooperation instead of Confrontation” (Συνεργασία αντί για αντιπαράθεση) “Living and Working Together in Peace” (Ζώντας και δουλεύοντας μαζί, εν ειρήνη), “Think Europe, Think Together” (Σκέψου Ευρώπη, σκέψου μαζί).

Όπως είναι φανερό, και οι τρεις καλλιτέχνες είναι υπέρ της Ένωσης, έχουν συγκροτήσει το Eurolab και αναζητούν ιδέες και προτάσεις που θα τους οδηγήσουν σε μια επικοινωνιακή εκστρατεία για την Ευρώπη.
Όλες οι προτάσεις έγιναν δεκτές έως και τις 18 Απριλίου και αφού ολοκληρώθηκε η λήψη τους, θα τις επεξεργαστούν, στο πλαίσιο του φόρουμ, άτομα που εξειδικεύονται σε θέματα επικοινωνίας και μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Δήμητρα Τάγκα, Δημοσιογράφος