Η ταινία “Ματίλντα”,του Αλεξέι Ουτσίτελ, εξιστορεί τον παθιασμένο αλλά απαγορευμένο έρωτα του τσάρου Νικόλαου Β’ με την μπαλαρίνα Ματίλντα Ξεσίνσκα. Η έναρξη προβολών της ταινίας έχει οριστεί για τις 26 Οκτωβρίου 2017, ωστόσο είναι άγνωστο εάν θα προβληθεί κανονικά στους κινηματογράφους καθώς το θέμα της έχει φέρει θύελλα αντιδράσεων. Η πρώτη αντίδραση ήρθε αρχικά από μία απόγονο της δυναστείας των Ρομανόφ που κατέθεσε μήνυση κατά του σκηνοθέτη στο δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης. Πιο συγκεκριμένα, η 91άχρονη Όλγα Κουλικόβσκαγια-Ρομάνοβα, χήρα ενός ανιψιού του τελευταίου Ρώσου τσάρου, κατέθεσε στις 21 Αυγούστου μια αγωγή σε βάρος της εταιρίας “Rok” για να υπερασπιστεί την τιμή και την αξιοπρέπεια του Νικόλαου Β΄.

Τα εμπόδια, όμως, για την προβολή αυτής της ταινίας δεν σταματούν εκεί. Η κατάσταση έχει ως εξής: Ο τσάρος, ο οποίος συνελήφθη μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση από τους μπολσεβίκους, εκτελέστηκε μαζί με την οικογένειά του τη νύχτα της 16ης προς 17η Οκτωβρίου 1918. Απαράγραπτες μορφές για ένα μέρος των Ρώσων ορθοδόξων, τα εκτελεσθέντα μέλη της οικογένειας Ρομανόφ έχουν ανακηρυχθεί μάρτυρες της ρωσικής Εκκλησίας. Θεωρείται,λοιπόν, πως η ταινία αυτή προσβάλλει τα θρησκευτικά ήθη και αμαυρώνει το κύρος της τσαρικής οικογένειας.

Ακολούθως, Θρησκευτικοί ηγέτες της Ορθόδοξης εκκλησίας έχουν εξοργιστεί, με κάποιους μάλιστα να έχουν απειλήσει ότι θα πυρπολήσουν τους κινηματογράφους που θα προβάλουν την ταινία. Η ταινία προκάλεσε ,επίσης, την οργή των ηγετών και των κυρίως μουσουλμανικών δημοκρατιών της Τσετσενίας και του Νταγκεστάν, στον ρωσικό Καύκασο, οι οποίοι αξίωσαν από το υπουργείο Πολιτισμού να απαγορεύσει τη διανομή της στις περιοχές τους στο όνομα του σεβασμού της θρησκευτικής πίστης.

Παρά τις όλες αντιδράσεις, οι ρωσικές αρχές έδωσαν την άδεια προβολής. Κατά συνέπεια, οι επιθέσεις των διαμαρτυρώμενων έχουν ήδη αρχίσει.Τις προηγούμενες μέρες έξω από τα γραφεία του Ρώσου σκηνοθέτη, Κονσταντίν Ντομπρίνιν, άγνωστοι πυρπόλησαν δύο αυτοκίνητα πετώντας σημειώματα που έγραφαν “Για τη Ματίλντα θα καούν”.

Η έναρξη των προβολών πλησιάζει. Έως τότε μένει να δούμε εάν οι αντιδράσεις θα είναι τόσο δυνατές ώστε να αλλάξουν τελικά την εντολή των ρωσικών αρχών.

Σοφία Στεφανίδου, Δημοσιογράφος