Ο πλανήτης Δίας έλαβε δικαίως το όνομα του αρχηγού των Θεών, καθώς είναι τόσο μεγάλος, που θα μπορούσε να περιλάβει στο εσωτερικό του όλους τους άλλους πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος. Πρόκειται για έναν αέριο γίγαντα που περιβάλλεται από 79 φεγγάρια, τα οποία όταν τα παρατήρησε το ανθρώπινο μάτι με τον Γαλιλαίο, διαπιστώσαμε για πρώτη φορά ότι η Γη δεν είναι το κέντρο του σύμπαντος, εφόσον κι άλλα ουράνια σώματα περιφέρονται γύρω από έναν άλλον πλανήτη… (σ.σ. στα ίδια συμπεράσματα είχε φτάσει βέβαια πολύ νωρίτερα ο Αρίσταρχος ο Σάμιος).

Ο αρχηγός των Θεών έχει πολλά να προσφέρει ακόμα στη γνώση της ανθρωπότητας και πλέον η NASA και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία του Διαστήματος στρέφουν την προσοχή τους σε αυτόν, προσπαθώντας να ξεκλειδώσουν τα μυστικά του σύμπαντος. Και όχι μόνο σε αυτόν, αλλά και στα σημαντικότερα φεγγάρια του -Γανυμήδης, Καλλιστώ, Ιώ και Ευρώπη- καθώς σε αυτά μπορεί να κρύβονται ακόμα μεγαλύτερα μυστικά, πολύτιμα για την κατανόηση του κόσμου μας.

Για αυτόν τον λόγο, δύο διαστημόπλοια θα ταξιδέψουν 591.000.000 χιλιόμετρα ώστε να προσεγγίσουν το 2030 τον αέριο γίγαντα και να μελετήσουν τους δορυφόρους του, επεκτείνοντας τις γνώσεις μας για αυτούς, που ξεκίνησε το 1610 οπότε και ανακαλύφθηκαν.

Διαβάστε την συνέχεια εδώ