Μία από τις ανθεκτικότερες μπαταρίες στον κόσμο ανακαλύφθηκε από τον Κώστα Γερασόπουλο. Η συγκεκριμένη μπαταρία λιθίου-ιόντων είναι εξαιρετικά ασφαλής, με δυνατότητα να λειτουργήσει κάτω από ακραίες συνθήκες και αυτός είναι ο λόγος που αρχικά θα χρησιμοποιηθεί από τον αμερικανικό στρατό.

Η μεγαλύτερη αδυναμία που μπορεί να παρουσιάσει μία μπαταρία εντοπίζεται στους οργανικούς ηλεκτρολύτες που χρησιμοποιεί. Σε περίπτωση δυσλειτουργίας ελλοχεύει ο κίνδυνος έκρηξης αφού όσο πιο εύφλεκτοι και τοξικοί είναι οι ηλεκτρολύτες τόσο αυξάνεται η πιθανότητα εκδήλωσης φωτιάς. Επίσης σημαντικό είναι το θέμα της μόλυνσής του περιβάλλοντος από τη χρήση τέτοιων μπαταριών. Γι αυτό οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Κώστα Γερασόπουλο, σε συνεργασία με το ερευνητικό τμήμα του αμερικανικού στρατού, κατασκεύασαν μια μπαταρία λιθίου-ιόντων νέου τύπου. Όπως δημοσιεύτηκε στο ερευνητικό περιοδικό ”Advanced Materials” η νέα μπαταρία εξαφάνισε τον κίνδυνο έκρηξης και επιπλέον είναι τόσο ανθεκτική ώστε λειτουργεί ακόμη και αν κάποιος την κόψει, τη βυθίσει σε θαλασσινό νερό ή την πυροβολήσει.

Η καινοτόμος ανακάλυψη χρησιμοποεί έναν ασφαλή ηλεκτρολύτη από γέλη πολυμερούς με βάση το νερό ώστε να λυθεί το πρόβλημα της αστάθειας μιας συμβατικής μπαταρίας. Επίσης η νέα μπαταρία συνεχίζει να παρέχει ρεύμα ακόμη και αν εκτεθεί σε συνθήκες νερού ή αέρα. Σε πρώτη φάση θα αξιοποιηθεί σε στρατιωτικές εφαρμογές και όπως δήλωσε ο Έλληνας εφευρέτης: ”Ιδίως για τους στρατιώτες, που εκτίθενται σε ακραίες συνθήκες και περιβάλλοντα στη διάρκεια των αποστολών τους, η ικανότητα της μπαταρίας να διατηρεί τόσο την ασφάλειά της όσο και την απόδοσή της, δεν έχει προηγούμενο”. Ο Έλληνας ερευνητής υπογράμμισε ότι συνεχίζεται η περαιτέρω έρευνα για τη βελτίωση της κατασκευής: ”Θέλουμε να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα του ηλεκτρολύτη και την ενεργειακή πυκνότητα των μπαταριών ακόμη περισσότερο. Η δουλειά μας αποδεικνύει ότι μπορούμε να φτιάξουμε μπαταρίες λιθίου-ιόντων, που να είναι ικανές να επιβιώσουν από μηχανικές φθορές”.

Ο Κ. Γερασόπουλος αποφοίτησε το 2005 από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ και πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ με ειδίκευση την επιστήμη των υλικών. Από τον Απρίλιο του 2015 είναι κύριος ερευνητής στο εργαστήριο APL του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης.

Λευτέρης Γκιουλέκας, Δημοσιογράφος