Μια ομάδα επιστημόνων που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία, με επικεφαλής τον Έλληνα φυσικό Παύλο Λαγουδάκη και την Καθηγήτρια Ναταλία Μπερλόφ , εργάζονται για την ανάπτυξη ενός νέου τύπου υπερυπολογιστή που χρησιμοποιεί ένα είδος «μαγικής σκόνης». Αυτή η σκόνη είναι ένας τύπος κβαντικού σωματιδίου, το οποίο συνδυάζει φως και ύλη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων.

Πρόκειται για μια καινοτόμο λύση, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για ένα πρωτοποριακό είδος υπερυπολογιστή, ικανού να λύνει προβλήματα, τα οποία επί του παρόντος θεωρούνται αδύνατο να λυθούν σε ποικίλα πεδία, όπως η βιοϊατρική, ο σχεδιασμός νέων υλικών, η χρηματοοικονομική και τα ρομποτικά διαστημικά ταξίδια.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Έλληνα επιστήμονα, υπέβαλλαν τη σχετική δημοσίευση στις 25 Σεπτεμβρίου στο επιστημονικό περιοδικό “Nature Materials”, αναφέροντας πως η νέα υπολογιστική τεχνική θα μπορούσε τελικά να ξεπεράσει τις δυνατότητες ακόμη και των πιο ισχυρών σημερινών υπερυπολογιστών και τελικά να επιλύσει αυτά τα πολύπλοκα προβήματα.

«Είμαστε στην αρχή της έρευνας για τις δυνατότητες των πολικών δυνάμεων και για την επίλυση σύνθετων προβλημάτων. Σε αυτό το στάδιο αυξάνουμε την κλίμακα της συσκευής μας, ελέγχοντας ταυτόχρονα τη βασική υπολογιστική ισχύ της. Ο απώτερος στόχος μας είναι ένας μικροεπεξεργαστής (τσιπάκι) κβαντικής προσομοίωσης, το οποίο θα λειτουργεί σε συνθήκες του περιβάλλοντος », δήλωσε ο Λαγουδάκης.

Η «μαγική σκόνη» από πολαριτόνια δημιουργείται με τη δέσμευση και τη λάμψη ενός λέιζερ σε επιλεγμένα άτομα ενός χημικού στοιχείου, όπως το γάλλιο, το αρσενικό, το ίνδιο ή το αλουμίνιο. Τα πολικά είναι δέκα χιλιάδες φορές ελαφρύτερα από τα ηλεκτρόνια και σχηματίζουν μια κατάσταση ύλης γνωστή ως συμπύκνωμα Bose-Einstein. Σε αυτό, οι κβαντικές φάσεις των πολικών σωμάτων συγχρονίζονται και δημιουργούν ένα μακροσκοπικό κβαντικό αντικείμενο το οποίο μπορεί να ανιχνευθεί με μετρήσεις φωτοφωταύγειας.

Εκτός από τον καθηγητή Λαγουδάκη του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον και το ρωσικό ινστιτούτο Skoltech, η ομάδα περιλαμβάνει επίσης τον μεταπτυχιακό φοιτητή Αλέξη Ασκιθόπουλο, πτυχιούχο του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ο Έλληνας επιστήμονας Παύλος Λαγουδάκης αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2000, πήρε το διδακτορικό του στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον το 2003 και πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο γερμανικό Πανεπιστήμιο Λούντβιχ Μαξιμίλιανς του Μονάχου πάνω στις οπτοηλεκτρονικές ιδιότητες των οργανικών ημιαγωγών. Από το 2013 είναι διευθυντής ερευνών του Τμήματος Φυσικής και Αστρονομίας και καθηγητής του Κέντρου Φωτονικής και Κβαντικών Υλικών του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον του Ηνωμένου Βασιλείου. Παράλληλα, στο Skoltech της Ρωσίας δημιούργησε και είναι επικεφαλής της Ομάδας Υβριδικής Φωτονικής, και μάλιστα είναι πρωτοπόρος διεθνώς στο πεδίο της πολαριτονικής.

Δέσποινα Λούλου, Δημοσιογράφος