Στο ερώτημα “Ποια είναι η χώρα που παράγει λαμπρά επιστημονικά μυαλά -ένα τεράστιο κεφάλαιο για τη φήμη, την οικονομία και το μέλλον της -και στη συνέχεια τα αναγκάζει να φύγουν όσο πιο μακριά γίνεται για να προσφέρουν το λαμπρό μυαλό τους σε άλλες χώρες;” η απάντηση θεωρείται πανεύκολη. Για την χώρα μας η “διαρροή” επιστημονικών εγκεφάλων αποτελεί μάστιγα και προμηνύει μύρια “βάσανα” στον επιστημονικό αλλά και ανθρωπιστικό τομέα για το μέλλον. Η Ελλάδα (ως γνωστόν) τρώει τα παιδιά της και κυρίως τα πιο υποσχόμενα παιδιά της, εκείνα που με τις γνώσεις τους, το φιλότιμο τους, τις φιλοδοξίες τους, τη ζέση τους για σκληρή δουλειά, τους στόχους τους μπορούν να την κάνουν περήφανη αλλά και να της ανοίξουν μια πόρτα στην πρόοδο και στην άνθηση. Όποιος έχει μάλιστα την ευκαιρία και την τύχη να μιλά με Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού τούς ακούει παντού και πάντοτε να του λένε πως θα ήθελαν πολύ να επιστρέψουν στη χώρα τους για να προσφέρουν εκεί το έργο τους αλλά δεν τους δίνεται ποτέ κανένα κίνητρο για να το πράξουν. Αυτό είναι που αποτελεί εν τέλει και το πιο ανησυχητικό φαινόμενο της τελευταίας δεκαετίας.

 

Μισό εκατομμύριο “επιστημονικής ζημιάς”

Οι περίπου 450.000 Έλληνες που έφυγαν από την Ελλάδα την περίοδο 2008 – 2016 για να αναζητήσουν εργασία σε άλλες χώρες έχουν αποδώσει στις οικονομίες των χωρών αυτών, κυρίως του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας κοντά στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Λεφτά που θα μπορούσαν να μείνουν στην χώρα μας και να βοηθήσουν την πληγείσα οικονομία της Ελλάδας. Είναι κοινά αποδεκτό, από νέους ανθρώπους πως το να σπουδάζει κανείς αποτελεί πλέον χόμπι. Σκέφτονται οι νέοι που κουβαλούν στις πλάτες τους πτυχία και περγαμηνές, αξίζει τα τόσα χρόνια αφοσίωσης σε πανεπιστημιακά έδρανα και τέλος να καταλήγεις στην τσέπη σου με 500 ευρώ το πολύ. Ποιος είναι αυτός άραγε που έχει καθορίσει τις τιμές αυτές. Εύκολη η απάντηση… παγκόσμια οικονομική κρίση! Αχ για όλα αυτή φταίει…

Αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε σε όλους είναι, ότι είτε κάποιος μείνει στην Ελλάδα είτε φύγει οι αντικειμενικές δυσκολίες δεν μετατρέπονται σε ευκολίες. Ούτε κατά διάνοια.

Αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι στο εξωτερικό θα ανοίγονται οι πόρτες διάπλατα και θα τους περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες ή μια τέτοια αίσθηση δίνουν με τα λεγόμενά τους. Ένα είναι το σίγουρο ότι όποιος δεν φοβάται την δουλειά σε όποιο σημείο της γης και αν βρεθεί θα δουλέψει. Αφού διατυπώσαμε και το τσιτάτο μας μπορούμε να συνεχίσουμε την αναφορά μας στο φαινόμενο που πλέον αποτελεί κανόνα της κοινωνίας μας και όχι εξαίρεση. Διότι σε κάθε ελληνικό σπίτι υπάρχει και ένας ξενιτεμένος. Την μόνη παρηγοριά που έχουν οι συγγενείς είναι πως τουλάχιστον τα προσόντα θα αναγνωριστούν τόσο σε οικονομικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Φυσικά θα βρεθούν πολλοί και θα πουν ότι εκεί ζουν για να δουλεύουν και όχι ότι δουλεύουν για να ζήσουν .

Ναι θα συμφωνήσω με αυτό, αλλά τι προτιμούμε εν τέλει το κλάμα και τα χέρια σταυρωμένα ή την κούραση και την δουλειά. Άλλωστε, όπως προείπα η δουλεία δεν χρειάζεται φόβο, μόνο ανθρώπους να πολεμήσουν και να την κυνηγήσουν. Η επιλογή δική μας, αυτό θα πει ελευθερία. Κανείς δεν είπε ότι η ελευθερία είναι εύκολη, είναι δικαίωμά μας και έχει και συνέπειες.

 

Για τον Τομέα Έρευνας:

Σταματία Δελησταμάτη, Δημοσιογράφος.