Η Ελένη Καραΐνδρου είναι μία Ελληνίδα συνθέτρια και πιανίστας, η οποία δικαίως συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής και παγκόσμιας ορχηστρικής μουσικής. Με πολλές σπουδές σε Ελλάδα και Ευρώπη και σπουδαίες συνεργασίες στο χώρο του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης αποτελεί μία αξιοσημείωτη προσωπικότητα των τελευταίων δεκαετιών, με ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία την δεκαετία του 90′.

Όλα ξεκίνησαν στο υπόγειο του σχολείου, όπου έμενε με τον πατέρα της και τους το είχαν παραχωρήσει λόγω της μεγάλης τους ένδειας. Εκεί, ήταν που ανακάλυψε ένα πιάνο και ευθύς θέλησε να μάθει να το χρησιμοποιεί και να το εξουσιάζει με τα δάχτυλά της. Με μεγάλη πειθαρχία και επιμονή κατάφερε να πραγματοποιήσει το παιδικό της όνειρο, το οποίο, όπως έχει αναφέρει η ιδία, δεν ήταν να διακριθεί ως πιανίστας, αλλά να μπορέσει να παίζει απλώς τους αγαπημένους της συνθέτες, οι οποίοι την συντρόφευαν εξ απαλών ονύχων.

Έτσι, στα 10 της γράφεται στο ωδείο και μένει εκεί 17 χρόνια, τελειοποιώντας άρτια την τεχνική της και ετοιμάζοντας το δίπλωμα της, το οποίο αναβάλλεται βιαίως λόγω χούντας. Εν συνεχεία, εξαιτίας της δικτατορίας η Ε. Καραΐνδρου θα πάρει την απόφαση να αποχωρήσει από την χώρα και μαζί με την οικογένειά της μετακομίζει στο Παρίσι. Εκεί ακριβώς είναι, που η μεγάλη συνθέτρια ανθίζει και αρχίζει να παράγει το σπουδαίο της έργο. Επιστρέφοντας λοιπόν στην Ελλάδα, με την Μεταπολίτευση, εγκαινιάζεται μία σειρά από μεστά έργα της, τα οποία γραμμένα για θέατρο και κινηματογράφο, την εισάγουν στο χώρο της σύνθεσης· αντικείμενο στο οποίο αν και αυτοδίδακτη κατάφερε να ξεχωρίσει και να αναδειχθεί.

Στιγμιότυπο 2016-08-15, 5.37.30 μμ

Συγκεκριμένα, η ανοδική πορεία της ήλθε από τις συνεργασίες της με τον σκηνοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο, ο οποίος διαδραμάτισε καίριο ρόλο στο έργο της. Γράφοντας μουσική σχεδόν για όλες τις ταινίες του, βελτιώθηκε ως καλλιτέχνης, αναδείχτηκε και αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το ελληνικό κοινό, το οποίο αδημονούσε να παρακολουθήσει ταινίες, που η Καραΐνδρου αναλάμβανε την μουσική επιμέλεια.

Παρομοίως, και στο χώρο του θεάτρου η συνθέτρια διακρίθηκε και με σημαίνουσες γνωριμίες και συνεργασίες, κατόρθωσε και εκεί να δημιουργήσει έργα που έμειναν αθάνατα με το πέρας των χρόνων.

Μέσα από αυτήν την επιτυχή πορεία, η πιανίστρια στα τέλη του ’90 έρχεται σε επαφή με την γερμανική δισκογραφική εταιρία ECM και τον ιδρυτή της Μάνφρεντ Άιχερ, μία καρμική σχέση που μετράει κάτι παραπάνω από 25 χρόνια συνεργασίας και αμοιβαίας αγάπης. Μία σχέση που περιλαμβάνει μία πληθώρα δίσκων της συνθέτριας, με ακρογωνιαίο λίθο τα σάουντρακς για τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Κάπως έτσι λοιπόν, μέσα από μία σύνθετη πορεία, με πολλές γνωριμίες και ποιοτικές συνεργασίες, η Ελένη Καραΐνδρου κατόρθωσε να ξεχωρίσει σε ελληνικό και παγκόσμιο επίπεδο, αφήνοντας το δικό της ιδιαίτερο στίγμα, η μοναδικότητα του οποίου έγκειται στην συνάρτηση του τρόπου ζωής της και του έργου της. Πιο συγκεκριμένα, ο τρόπος ζωής της αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και αρχέτυπο μίμησης, καθώς εισήγαγε ένα νέο μοντέλο καλλιτέχνη, ο οποίος δεν χρωματίζεται πολιτικά, δεν είναι δέσμιος συμβολαίων με δισκογραφικές εταιρίες, “δεν κάνει την τέχνη του επάγγελμα” και γενικότερα είναι ένας απλός, καθημερινός άνθρωπος που απολαμβάνει την οικογένειά του. Με άλλα λόγια η Ε. Καραΐνδρου έγινε σύμβολο γιατί ακριβώς δεν περιέστειλε την σκέψη και την ψυχή της, τις άφησε ελεύθερες να εκφράζονται πηγαία. Εν αντιθέσει με άλλους καλλιτέχνες, αυτή η καλλιτέχνης είχε το σθένος να πορευθεί στον καλλιτεχνικό χώρο δίχως παραγωγό και ατζέντη και μεγαλούργησε. Τόλμησε να απορρίψει προτάσεις που δεν ενέβαλαν συναισθήματα στη Μούσα της και επιβίωσε.

Συνεπώς, γίνεται λόγος για μία μεγάλη μορφή της παγκόσμιας ορχηστρικής μουσικής, η οποία κάνοντας απλά αυτό που αγαπά, πρόσφερε απλόχερα στο κοινό έργα μοναδικής αισθητικής, αγγίζοντας έτσι με αβρότητα την ανθρώπινη εύθικτη ψυχή.

ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Από το 1975 την απολαμβάνουμε σε 22 ταινίες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν σκηνοθετηθεί από τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο.

ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Από το 1975 την βρίσκουμε και στην μουσική επιμέλεια 52 θεατρικών παραστάσεων.

ΣΤΟ ΜΠΑΛΕΤΟ

Από το 2000 έχει επιμεληθεί 3 παραστάσεις.

ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, ΤΑΙΝΙΕΣ, ΣΕΙΡΕΣ

Από το 1976 την ακούμε σε 11 παραγωγές της ελληνικής τηλεόρασης.

ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

Από το 1980 έχει αναλάβει σχετικές παραγωγές και σήματα εκπομπών.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΙΑ

Ήδη από το 1982 έως προσφάτως η μεγάλη συνθέτρια έχει αποσπάσει συνολικά 21 ελληνικούς και ευρωπαϊκούς τίτλους διάκρισης.

Για τον τομέα Βιογραφιών & Κουλτούρας Πολιτισμών:

Γαβριηλίδη Μαρία,  Δημοσιογράφος