Όποιος είναι λάτρης των αυτοκινήτων και ειδικά των Γιαπωνέζικων, δεν μπορεί να μην απολαύσει την έκθεση του Τόκιο. Και για φέτος, Οι Ιάπωνες κατασκευαστές είχαν την ευκαιρία τους να παρουσιάσουν στην έκθεση τις ενδιαφέρουσες απόψεις τους για το μέλλον της αυτοκίνησης.
Όπως και κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, όλες οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες της χώρας συμμετείχαν δυναμικά στην έκθεση του Τόκιο, παρουσιάζοντας τις δικές τους ιδέες και προτάσεις.
Η πιο ενδιαφέρουσα ίσως πρόταση είναι το μοντέλο της Honda, το Sports EV Concept, ένα διθέσιο κουπέ με κάποια ρετρό αισθησιακά στοιχεία και με ηλεκτρικό σύστημα πρόωσης, με τις λεπτομέρειες να ανακοινώνονται στο άμεσο μέλλον.


Σύμφωνα με την εταιρία θα υπάρχει επικοινωνία μεταξύ του οδηγού και της μηχανής, με κάποια στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης. Αν προσχωρήσει στη ν κανονική παραγωγή, θα τοποθετηθεί μεταξύ των Civic Type-R και NSX. Το αυτοκίνητο θα κυκλοφορήσει στην αγορά από το 2020, πρώτα στην Ευρώπη και μετά στην Ιαπωνία.
H Nissan με την σειρά της παρουσίασε ένα αυτόνομο και ηλεκτρικό πρωτότυπο μοντέλο, το IMX. Το συγκεκριμένο μοντέλο είναι crossover και βασίζεται στο πλαίσιο των EV μοντέλων της εταιρίας, όπου οι συσσωρευτές βρίσκονται κάτω από το δάπεδο.

Το αυτοκίνητο θα διαθέτει δύο κινητήρες, ένα στο μπροστινό μέρος και ένα στο πίσω, έχοντας συνδυαστική ισχύ 429 ίππους και αυτονομία μέχρι και τα 600 χιλιόμετρα.
Το εσωτερικό του μοντέλου είναι πολύ όμορφο, διαθέτοντας οθόνες, μέσω των οποίων γίνονται όλες οι λειτουργίες του αυτοκινήτου. Ο εξοπλισμός, επίσης, περιέχει και την αναβαθμισμένη έκδοση της Nissan Pro Pilot που επιτρέπει στον οδηγό να επιλέξει την αυτόνομη λειτουργία.

H Mazda με την σειρά της παρουσίασε το Mazda Vision Concept. Ένα μοντέλο σπορ, με μεγάλο καπό, εγκαινιάζοντας έτσι το επόμενο στάδιο των Kudo, της σχεδιαστικής φιλοσοφίας της Γιαπωνέζικης εταιρίας.

Η Lexus, μάρκα πολυτελείας της Toyota, αποκάλυψε το μοντέλο LST. Η εταιρία έδωσε έμφαση στο νέο αυτοκίνητο, κυρίως στην ενσωμάτωση ενός κορυφαίου συστήματος απονομής οδήγησης, το Highway Teammate, που σύμφωνα με την Lexus θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε νέα μοντέλα από το 2020.

Αλέξανδρος Τσάλιος, Δημοσιογράφος