Μόλις πριν από 6 εβδομάδες, το αφεντικό της Volkswagen Matthias Müller εξέπληξε τον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας όταν αποκάλυψε ότι η εταιρεία είχε παραγγείλει μπαταρίες και εξαρτήματα αξίας 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η αγορά της μπαταρίας κατανέμεται σε τρεις εταιρείες. Την Samsung SDI, την LG Chem, και την Contemporary Amperex. Στις 3 Μαΐου, ο Herbert Diess είπε στους επενδυτές ότι η εταιρεία έχει υπογράψει παραγγελίες για μπαταρίες αξίας 48 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με έκθεση της Fortune. Αυτό είναι διπλάσιο από το ποσό που προσφέρθηκε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες.

Παρόλο που η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση είναι μάλλον δύσκολο να συμβεί μέσα στην επόμενη πενταετία, όπως αναφέρουν κάποιοι από τους κατασκευαστές, είναι σχεδόν βέβαιο με τα σημερινά δεδομένα πως θα είναι κάποια στιγμή το επόμενο βήμα της αυτοκίνησης.
Ο όμιλος Volkswagen, ο οποίος ανακοίνωσε συμφωνίες για την προμήθεια μπαταριών για τα ηλεκτρικά της μοντέλα τα επόμενα χρόνια, οι οποίες ανέρχονται στο τεράστιο ποσό των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ. Είναι κατανοητό πως μιλάμε για ένα τελείως διαφορετικό επίπεδο σε ότι αφορά τόσο τις δυνατότητες όσο και τις οικονομίες κλίμακας. Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο θα εξοπλίσει 16 εργοστάσια για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων μέχρι το τέλος του 2022, δήλωσε η Volkswagen την Τρίτη στο Βερολίνο. Τα σχέδια της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας είναι να κατασκευάσουν μέχρι και 3 εκατομμυρία αυτοκινήτα ετησίως έως το 2025. “Μέχρι το 2020 θα προσφέρουμε στους πελάτες μας περισσότερα από 25 νέα ηλεκτρικά μοντέλα και περισσότερα από 20 plug-in υβρίδια”, δήλωσε ο CEO Herbert Diess. “Μέσα σε λίγα χρόνια, στη συνέχεια, σε όλες τις μάρκες και τις περιοχές, στοχεύουμε να βάλουμε το μεγαλύτερο στόλο ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο στο δρόμο”.

Τα σχέδια μπαταριών της Volkswagen συγκρίνονται με τις υποχρεώσεις αγοράς της Tesla ύψους 17,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων 15,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε συμφωνίες μέχρι το 2022, οι οποίες συνδέονται κυρίως με την αγορά κυψελών ιόντων λιθίου από την Panasonic, σύμφωνα με πρόσφατη κατάθεση. Η Volkswagen κάλεσε την προσφορά της ως μία από τις μεγαλύτερες πρωτοβουλίες αγοράς στην αυτοκινητοβιομηχανία.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Volkswagen έστειλε έκκληση σε άλλες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες να συνεργαστούν για την παραγωγή μπαταριών στην Ευρώπη. Τον Μάρτιο, ο Robert Bosch, ένας από τους μεγαλύτερους γερμανούς προμηθευτές αυτοκινήτων, αποφάσισε ότι δεν είχε κανένα συμφέρον να κατασκευάσει τη δική του μονάδα παραγωγής μπαταριών, επικαλούμενη το υψηλό κόστος που συνεπάγεται. Έτσι, προς το παρόν, δεν υπάρχει εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού στην Ευρώπη.

Νίκος Ντουντουλάκης, Δημοσιογράφος