Βρισκόμαστε στο έτος 280 π.Χ. Ο Βασιλιάς της Ηπείρου Πύρρος, αποβιβάζεται στην Ιταλική χερσόνησο επικεφαλής 20000 πεζών, 3000 ιππέων, 2000 τοξοτών, 500 σφενδονητών και 20 πολεμικών ελεφάντων. Σκοπός του, να καταστήσει την Ελλάδα μεγαλύτερη ως άλλος Μέγας Αλέξανδρος, αλλά προς τα δυτικά.

Η πρώτη μάχη, δίνεται στον κόλπο του Τάραντα, στην τοποθεσία Ηράκλεια. Οι Ρωμαίοι, υφίστανται δεινή ήττα. Η συντριβή τους, οφείλεται στην ολοκληρωτική ανωτερότητα του ιππικού των ηπειρωτικών στρατευμάτων, σε συνδυασμό με την ισχύ των ελεφάντων καθώς και το οτι οι Ρωμαίοι, είχανε παντελή έλλειψη σφενδονιστών και τοξοτών.

pyrros

Μετά τον θρίαμβο του, ο Πύρρος, έστειλε τον πιστό του σύμβουλο Κινέα με προτάσεις για ανακωχή. Παρά το σοκ της πανωλεθρίας τους, οι Ρωμαίοι, αντικρούουν τις προτάσεις και ετοιμάζονται για δεύτερη μάχη, η οποία λαμβάνει χώρα στο Άσκλο, ένα χρόνο μετά. Και πάλι νικητής ο Πύρρος με απώλειες σημαντικές όμως. Οι Ρωμαίοι, είχαν μελετήσει τις τακτικές των Ελλήνων και προσάρμοσαν τις δικές τους. Ελλείψει όμως σοβαρού ιππικού, η ήττα, ήταν και πάλι αναπόφευκτη.

Οι επιτυχίες του Πύρρου, θορύβησαν τους Καρχηδόνιους που υποψιάστηκαν πως ερχόταν και η σειρά τους. Έτσι,συμμάχησαν με τους Ρωμαίους και ξεκίνησε η εκπαίδευση του ρωμαϊκού ιππικού. Τέσσερα χρόνια μετά, η μεγάλη σύγκρουση, έγινε στο Βενεβέντο.

Με μειωμένα στρατεύματα απο τις συγκρούσεις ετών κατά την κατάληψη εδαφών όπως η Καμπανία, η Αππουλία και η Σικελία και με ενισχυμένους τους Ρωμαίους, ο Πύρρος, υπέστη ήττα η οποία τον υποχρέωσε να δώσει τέλος στο όνειρο του για προσάρτηση εδαφών στα δυτικά της Ελλάδας και να επιστρέψει στην Ήπειρο.

Επιμέλεια Βασίλης Δεληβέρης