Μια διημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου με τίτλο “Η Στρατιά της Ανατολής στη Θεσσαλονίκη, 1915-1918: η πόλη και οι αναπαραστάσεις της”.

Οι διοργανωτές ήταν το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Γενικό Προξενείο της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο και συμμετείχαν διάφοροι ιστορικοί, πανεπιστημιακοί, εικαστικοί, αρχαιολόγοι και ποιητές.

H ιστορικός τέχνης -αρχαιολόγος Αλεξάνδρα Γουλάκη Βουτυρά, γενική γραμματέας του Δ.Σ. του Τελλογλείου Ιδρύματος του ΑΠΘ στο οποίο και θα αναπτυχθεί από τις 27 Οκτωβρίου μεγάλη έκθεση με τίτλο “Η Στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη” με 500 και πλέον έργα 80 ταυτισμένων καλλιτεχνών της στρατιάς της Ανατολής δήλωσε: «Ηθογραφικές σκηνές- ανθρώπινοι τύποι, παραδοσιακές γειτονιές, βυζαντινές εκκλησιές, πανοράματα, αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά και κυπαρίσσια, μιναρέδες, τα κάστρα, το Τζαμί των Δερβίσηδων, δίπλα σε θέματα της καθημερινής ζωής στο στρατόπεδο ζωντανεύουν από τους καλλιτέχνες της Στρατιάς της Ανατολής. Ειδικές αποστολές στις μονές του Αγίου Όρους έδωσαν επίσης έργα εξαιρετικής ομορφιάς. Η έκθεση των Γάλλων στρατιωτών που οργανώθηκε από τον Κωνσταντίνο Μαλέα (πατέρα της μοντέρνας τέχνης στην Ελλάδα, αλλά και υπάλληλος του Δήμου Θεσσαλονίκης) την άνοιξη του 1916 στο Λυσέ παρουσίασε θέματα κυρίως της Θεσσαλονίκης. Οι ζωγράφοι ήρθαν σε επαφή με τους πρώτους Έλληνες συναδέλφους τους (Κ.Μαλέας, Γ.Γουναρόπουλος κ.α) στη Θεσσαλονίκη, επαφή που έχει ιδιαίτερη σημασία και διαγράφει σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων/επιδράσεων-εικαστικών επαφών ανάμεσα στους δύο λαούς.

Άγνωστο αδημοσίευτο υλικό προέρχεται από τα μουσεία Musée de l’Armée, Pompidou στο Παρίσι, τη Βιβλιοθήκη του Institut de France στο Παρίσι, ιδιώτες συλλέκτες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Γαλλία κ.α.

Πρόκειται για τη δεύτερη διημερίδα που αποτελεί και το δεύτερο διεθνές συμπόσιο στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τα 100 χρόνια από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρουσιάστηκε επίσης και μια τελετή προς τιμή των 100 χρόνων από την Ανακωχή της Θεσσαλονίκης (29 Σεπτεμβρίου 1918) στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο Ζέιτενλικ.

Δήμητρα Τάγκα, Δημοσιογράφος