Κατά την διάρκεια της τριετούς διεξαγωγής αρχαιολογικής έρευνας στον χώρο της αρχαίας Ολυμπίας, εικάζεται ότι βρέθηκε πέριξ του ιερού χώρου μια πήλινη πλάκα με εγχάρακτη εγγραφή, η οποία λέγεται ότι διασώζει 13 στίχους από την Ραψωδία ξ της Οδύσσειας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των επιστημόνων μπορεί να χρονολογηθεί στη ρωμαϊκή εποχή γύρω στον 3ο αι μ.Χ. Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα,  ύστερα από την πρόσφατη ολοκλήρωση της συντήρησής της στο εργαστήριο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, διατυπώνεται ρητά ότι είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται απόσπασμα της Οδύσσειας σε πήλινη πλάκα, ενώ οι αρμόδιοι επιστήμονες ερευνούν το ενδεχόμενο να πρόκειται για το παλαιότερο κείμενο ομηρικών επών που έχει βρεθεί στον ελληνικό χώρο, με εξαίρεση κάποια όστρακα, στα οποία γράφονται 1-2 στίχοι. Λέγεται μάλιστα ότι οι στίχοι αυτοί αποτυπώνουν την ομιλία του Οδυσσέα στον Εύμαιο.

Ο Εύμαιος ήταν ένα αρκετά σημαντικό πρόσωπο της Οδύσσειας του Ομήρου καθώς ήταν ο πιστός χοιροβοσκό του Οδυσσέα, ο οποίος προσπαθούσε να διατηρήσει την περιουσία του αφέντη του κατά τη διάρκεια της εικοσάχρονης απουσίας του. Επίσης, είναι το μοναδικό πρόσωπο στο έπος του Ομήρου στο οποίο ο ποιητής απευθύνεται στο δεύτερο πρόσωπο: «δι Ευμαίη» = «εσύ, Εύμαιε».
Στη ραψωδία ξ παρακολουθούμε τον Οδυσσέα μετά την επιστροφή του στην Ιθάκη να φτάνει στην καλύβα του Εύμαιου, όπου ο χοιροβοσκός και πιστός υπηρέτης Εύμαιος, εγκάρδια τον καλοδέχεται, του δείχνει την αφοσίωσή του και φυσικά του ανακοινώνει όλες τις πληροφορίες για την κτηνοτροφική περιουσία του, τους νωθρούς μνηστήρες για τους οποίους αγανακτεί καθώς και τη συζυγική πίστη της Πηνελόπης.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα που διεξήγαγε την έρευνα και απαρτίζεται από την Ερωφίλη-Ίρις Κόλλια , Διδάκτορα Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, την Franziska Lang Καθηγήτρια του Πoλυτεχνείου Darmstadt, τον Clemens Bruenenberg Διδάκτορα του Πoλυτεχνείου Darmstadt, τον Hans-Joachim Gehrke Καθηγητή του Πανεπιστημίου Freiburg,τον Klaus Hallof Καθηγητή στο Berlin-Brandenburgische Akademie der Wissenschaften, Inscriptiones Graecae, την Birgitta Eder Διδάκτορα στοÖsterreichische Akademie der Wissenschafte και τον Andreas Vött Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Mainz αναφέρεται ότι πρόκειται για ένα εύρημα το οποίο ανακαλύφθηκε επιφανειακά και αρχικά η πλάκα ήταν καλυμμένη από άλατα και επικαθίσεις που προέρχονταν είτε από τις καιρικές συνθήκες, είτε από τη βλάστηση. Παρόλα αυτά, «πρόκειται αναμφισβήτητα για μια σπουδαία ανακάλυψη, ιδιαίτερα συγκινητική για την αρχαιολογική έρευνα και την ιστορία του τόπου. Η επιγραφή στην πήλινη πλάκα που βρέθηκε σε θέση με ρωμαϊκά κατάλοιπα σε μικρή απόσταση από το Ιερό της Ολυμπίας, διασώζει τους πρώτους 13 στίχους της Ραψωδίας ξ της Οδύσσειας και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει ως τώρα η ερευνητική ομάδα, αποτελεί το παλαιότερο σωζόμενο απόσπασμα των στίχων αυτών, σε κάθε περίπτωση των στίχων 1-8, αλλά και των στίχων 9-13, εφόσον επαληθευτεί η προκαταρκτική χρονολόγηση της επιγραφής».

Ακόμη, υπογραμμίζεται ότι «όλα τα παραπάνω τονίζουν την μεγάλη σημασία του ευρήματος και την μοναδικότητά του ως αρχαιολογικό, επιγραφικό, φιλολογικό και ιστορικό τεκμήριο. Ωστόσο, επαναλαμβάνουμε την επιφύλαξη που διατυπώθηκε ήδη από την πρώτη ανακοίνωση ότι όλα τα ανωτέρω αποτελούν τις πρώτες εκτιμήσεις μας και δεν πρόκειται για την τελική δημοσίευση της επιγραφής, η οποία θα ακολουθήσει σε εύλογο διάστημα».

Άννα Παυλίδου, Δημοσιογράφος