Στις 17 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των πρώτων τρένων που κινούνται με υδρογόνο στην Γερμανία.

Τα συγκεκριμένα τρένα με τίτλο ‘’Coradia iLint’’ είναι φωτεινά με μπλε χρώμα. Προέρχονται από τη Γαλλία και ειδικότερα, την γαλλική εταιρεία Alstom, που φτιάχνει τα γαλλικά τρένα TGV. Η απόσταση που διανύουν είναι 100 χιλιόμετρα ανάμεσα σε γερμανικές πόλεις, οι οποίες συνδέονταν με ντιζελοκίνητα τρένα μέχρι και σήμερα. Ο σταθμός ανεφοδιασμού τους με υδρογόνο είναι στο Μπρεμερβέρντε.

Αυτή η καινοτόμα τεχνολογία είναι πιο ακριβή αλλά φιλική προς το περιβάλλον. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τις πόλεις είναι η μείωση θορύβου και η ηχορύπανση καθώς είναι πιο ήσυχα. Η Alstom θα παραδώσει ακόμη 14 υδρογονοκίνητα τρένα μηδενικών εκπομπών ρύπων στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας έως το 2021. Τα τρένα είναι εφοδιασμένα με κυψέλες καυσίμου, οι οποίες παράγουν ηλεκτρισμό μέσω ενός συνδυασμού υδρογόνου και οξυγόνου, μια διαδικασία που αφήνει ως υποπροϊόντα στο περιβάλλον μόνο ατμό και νερό. Η έξτρα παραγόμενη ενέργεια αποθηκεύεται σε μπαταρίες λιθίου, που επίσης διαθέτει το τρένο.

Το τρένο Coradia iLint μπορεί να διανύσει περίπου 1.000 χιλιόμετρα χωρίς να ανεφοδιασθεί με υδρογόνο, μια απόσταση περίπου ίδια με εκείνη των ντιζελοκίνητων τρένων.

Χώρες, όπως η Βρετανία, η Ολλανδία, η Δανία, η Νορβηγία, η Ιταλία και ο Καναδάς, έδειξαν ενδιαφέρον για τα τρένα υδρογόνου σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Στη Γαλλία η κυβέρνηση θέλει το πρώτο τρένο υδρογόνου να τρέξει στο δίκτυο της χώρας έως το 2022.

Δήμητρα Τάγκα, Δημοσιογράφος