Η ημέρα της 25 Ιουλίου του 2018 θα μείνει γραμμένη στην ιστορία με μαύρα γράμματα καθώς μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στον κλάδο των αυτοκινήτων, έφυγε από την ζωή σε ηλικία μόλις 66 ετών. Ο λόγος για τον Sergio Marchionne.

Πριν όμως την είδηση του θανάτου του, λίγες μέρες νωρίτερα είχε προκύψει η αποχώρηση του απο την FCA, μέσω επίσημης ανακοίνωσης της. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο λόγος για τον οποίο αποχώρησε ήταν για επιπλοκές στην υγεία του που προέκυψαν από ένα σοβαρό χειρουργείο στο δεξί του ώμο, που δεν θα του επέτρεπαν να εργαστεί ξανά. Πάντως η αποχώρηση του Marchionne ήταν δεδομένη λόγω συνταξιοδότησης, που θα ερχότανε το 2019. Διάδοχός του στην κορυφή της πυραμίδας της FCA είναι ο 54χρονος Mike Manley. Ο Manley ξεκίνησε την πορεία του στον τομέα των αυτοκινήτων το 2000 στη Daimler, ενώ από το 2009 είναι επικεφαλής της Jeep. Τη θέση του Marchionne στη Ferrari ανέλαβε ο John Elkan, εγγονός του θρυλικού Gianni Agnelli.

Όπως τόνισαν σύμφωνα με ανακοίνωση τους στην FCA, δεν γνώριζαν τίποτα για την σοβαρή αρρώστια του Sergio. Ο κύριος Μαρκιόνε ήταν αυτός πο έσωσε την Φίατ και την Κράιζλερ από την χρεοκοπία, όταν ανέλαβε το “τιμόνι” τους το 2004. Κατάφερε μάλιστα να πολλαπλασιάσει κατά 11 φορές την αξία της Φίατ, στα 14 χρόνια που ήταν στον έλεγχο του. Όπως πρόσθεσαν στην ανακοίνωση, η εταιρεία γνώριζε μόνο ότι ο Ιταλό-Καναδός επιχειρηματίας, εισήχθη στο νοσοκομεία για επέμβαση στον ώμο του. Την θέση του CEO, είχε αναλάβει άλλος, καθώς γνώριζαν στην Fiat-Chrysler, πως έπρεπε να κάνει την επέμβαση. Για να τιμήσουν τον θάνατο του, η Ιταλική ομάδα της Φεράρι στην Φόρμουλα 1, θα έχει στην μπροστά αεροτομή, μία μαύρη γραμμή για τον αγώνα στο Ουγγαρόρινγκ.

“Τα τελευταία 14 χρόνια έχουμε ζήσει επιτυχίες και δυσκολίες, εσωτερικές και εξωτερικές κρίσεις αλλά και μοναδικές και αναπόφευκτες στιγμές, προσωπικές και επαγγελματικές”, δήλωσε ο Elkann, πρόεδρος της Exor, ο οποίος κατέχει μεγάλο μερίδιο στην FCA σε δήλωση του για τον θάνατο του Μαρκιόνε. Ο Chase Carey, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Formula 1, περιέγραψε τον Marchionne ως “ηγέτη και φίλο”. “Είμαστε βαθιά λυπημένοι που έφυγε από τη ζωή”, τόνισε. “Ήταν ένας μεγάλος ηγέτης όχι μόνο της Formula 1 και του κόσμου των αυτοκινήτων, αλλά και του παγκόσμιου επιχειρηματικού κόσμου. Οι συνεισφορές του στη Formula 1 είναι ανυπολόγιστες. Ήταν επίσης ένας πραγματικός φίλος σε όλους μας και θα μας λείψει. Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, επεκτείνουμε τις βαθύτερες συμπάθειές μας στην οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους μας” ήταν η δήλωση του Αμερικανού ιδιοκτήτη της Φόρμουλα 1.

“Αυτή είναι μια θλιβερή μέρα για όλους μας στην F1. Χάσαμε έναν τεράστιο υποστηρικτή του αθλήματός μας, έναν ικανό ανταγωνιστή, έναν σύμμαχο και ένα φίλος μας Οι συμπάθειές μας, είναι με την οικογένεια του Sergio και σε όλους στη Scuderia Ferrari σε αυτή τη δύσκολη περίοδο” δήλωσε μέσω twitter ο Τότο Γόλφ. Δημοσίευση στο τουίτερ έκανε και ο πρώην πιλότος της Φεράρι και νυν της Μακλάρεν, Φερνάντο Αλόνσο. “Άσχημα γεγονότα σήμερα. Απεβίωσε ο Sergio. Εξαιρετικός άνθρωπος και πάντα πολύ υποστηρικτικός. Τα συλλυπητήριά μου προς την οικογένεια και τους φίλους του, καθώς και όλη την οικογένεια της Scuderia Ferrari.” Ανακοινώσεις μέσω τουίτερ και σε άλλα μέσα, έγιναν από πολλά άτομα μέσα στο χώρο της Φόρμουλα 1.

Ο Μαρκιόνε γεννήθηκε στο Κιέτι της Ιταλίας το 1952 και εκτός από τον ρόλο του ως CEO στην FCA (Fiat-Chrysler-Automobiles), ήταν επίσης πρόεδρος της CNH Industrial, πρόεδρος και CEO της FCA US LLC, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Φεράρι αλλά και πρόεδρος της Μαζεράτι. Το αμερικανικό επιχειρηματικό κανάλι CNBC, περιέγραψε τον Marchionne ως “θρύλο της αυτοκινητοβιομηχανίας”, ενώ η βρετανική εφημερίδα Financial Times, τον θεωρούσε ως “έναν από τους τολμηρούς επιχειρηματικούς ηγέτες της γενιάς του”.

Νίκος Ντουντουλάκης, Δημοσιογράφος