Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ θεατρικός συγγραφέας Edward Albee θεωρήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους αμερικανικούς θεατρικούς συγγραφείς της γενιάς του για τα έργα του, συμπεριλαμβανομένων η « Η Ιστορία του Ζωολογικού Κήπου», «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ», «Ευαίσθητη Ισορροπία» και « Οι Τρεις ψηλές γυναίκες».

edward-albee-1

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ

Ο Edward Franklin Albee γεννήθηκε στο Edward Harvey στη Βιρτζίνια στις 12 Μαρτίου το 1928. Η μητέρα του ήταν η Louise Harvey και λίγα στοιχεία είναι γνωστά για τον πατέρα του. Υιοθετήθηκε όταν ήταν μόλις 18 ημερών από τον Reed και την Francis Albee, οι οποίοι του έδωσαν το όνομα της οικογένειάς τους. Παρά το γεγονός ότι είχε μια εξαιρετική παιδική ηλικία, ο Edward αισθανόταν αποξενωμένος από τους συντηρητικούς γονείς του, με τους οποίους ένιωθε ελάχιστη σύνδεση.

Έχοντας φοιτήσει σε διάφορα ιδιωτικά σχολεία και συμμετέχοντας στην στρατιωτική ακαδημία, γράφτηκε στο Trinity College στο Χάρτφορντ του Κονέκτικατ για ένα χρονικό διάστημα πριν τελικά απομακρυνθεί τελείως από τη θετή του οικογένεια στα τέλη της δεκαετίας του 1940. Σε μια τηλεοπτική συνέντευξη ο Albee είχε μιλήσει για την απομάκρυνσή του από την οικογένειά του: « Νομίζω ότι ήθελαν κάποιον που θα είναι ένας εταιρικός κακοποιός κάποιου είδους, ή ίσως έναν γιατρό ή δικηγόρο ή κάτι αξιοσέβαστο. Δεν ήθελαν έναν συγγραφέα στην οικογένειά τους».

Ο Albee δούλευε σε διάφορες θέσεις εργασίας και ζούσε από κάποια χρήματα που του είχε κληρονομήσει. Στη δεκαετία του 1950, έγινε φίλος με συγγραφείς , ζωγράφους και μουσικούς συμπεριλαμβανομένων τον θεατρικό συγγραφέα William Inge και τους συνθέτες David Diamond, Aaron Copland και William Flanagan, ο οποίος έγινε ο εραστής του λίγο αργότερα.

Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ

Ο Albee έγραψε διηγήματα, ποίηση και ένα αδημοσίευτο μυθιστόρημα, αλλά δεν είχε βρει ακόμα το είδος του, μέχρι που έγραψε θεατρικά έργα. Κριτικοί και κοινό έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ντεμπούτο του με το υπαρξιακό μονόπρακτο «Η Ιστορία του Ζωολογικού Κήπου».

Το έργο για μια έντονη σύγκρουση μεταξύ δύο αγνώστων σε ένα παγκάκι στην πόλη της Νέας Υόρκης είχε πρεμιέρα στο Βερολίνο το 1959, όπου έτυχε ιδιαίτερης υποδοχής. Ο Albee είχε πει ότι ήθελε να προκαλέσει το κοινό να αισθανθεί άβολα, «Θέλω το κοινό να τρέξει έξω από το θέατρο. Αλλά να γυρίσει πίσω και να δει πάλι το έργο».

Έγραψε τρία ακόμα μονόπρακτα που γνώρισαν την ίδια επιτυχία, το “Sandbox” (1959), “The death of Bessie Smith” (1959) και το “The American Dream” (1961).

«ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΗΝ ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ ΓΟΥΛΦ»

Ο Albee έκανε το ντεμπούτο του στο Broadway το 1962 με το «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ», ένα έργο πάνω από τρεις ώρες, για την υπαρξιακή σχέση μεταξύ ενός μεσήλικα καθηγητή και της συζύγου του. Μερικοί κριτικοί ήταν σοκαρισμένοι από τα ωμά συναισθήματα πάνω στη σκηνή, ενώ άλλοι το βρήκαν ιδιαίτερα αποκαλυπτικό. Η παραγωγή ήταν μεγάλη επιτυχία τελικά, κερδίζοντας το βραβείο Tony για το καλύτερο έργο. Μάλιστα είχε προταθεί και για βραβείο Πούλιτζερ, αλλά τελικά απορρίφθηκε.`

Το έργο αναβίωσε πάλι, όταν γυρίστηκε σε ταινία το 1966 με πρωταγωνιστές τον Ρίτσαρντ Μπάρτον και την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, η οποία κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ερμηνείας.

Δεκαετίες αργότερα, το «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» θεωρείται ένα σύγχρονο κλασικό θεατρικό έργο. Πολυβραβευμένες αναβιώσεις του έχουν ανέβει στο Broadway, συμπεριλαμβανομένης μιας παραγωγής του 1976 με πρωταγωνιστές την Colleen Dewhurst και τον Ben Gazarra. Το 2005 παραγωγή με πρωταγωνιστές την Kathleen Turner και τον Bill Irwin και μια παραγωγή του 2010 με πρωταγωνιστές την Amy Morton και τον Tracy Letts.

edward-albee-2

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ

Ο Albee είπε ότι ήξερε ότι ήταν ομοφυλόφιλος από την ηλικία των 8 ετών. Μετά από τη σχέση του με τον William Flanagan, συναναστρεφόταν με τον συνάδελφο και θεατρικό συγγραφέα Terrence McNally για περισσότερο από έξι χρόνια στη δεκαετία του 1960. Το 1971 άρχισε μια νέα σχέση δεκαετιών με τον γλύπτη Τζόναθαν Τόμας, μέχρι και το θάνατο του τελευταίου το 2005.

edward-albee-3

ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ

Μετά την ταλαιπωρία του από μια σύντομη ασθένεια, ο Albee πέθανε στο σπίτι του στο Montauk της Νέας Υόρκης στις 16 Σεπτεμβρίου το 2016 στην ηλικία των 88 ετών. Έτσι, έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς της γενιάς του, γνωστός για τη χαρακτηριστική χρήση της γλώσσας, που προκαλούσε το κοινό να εξετάσει τον πόνο που προκαλείται από την συμβατικότητα.

Ο κριτικός των New York Times, Ben Brantley έγραψε κάποτε για τη συμβολή του Albee στον κόσμο του θεάτρου: «Ο Albee σκέφτεται θέματα πέρα από τα πρότυπα του μέσου θεατρόφιλου: η ισχύς του σαδισμού και της βίας μέσα στην αμερικανική κοινωνία, η ρευστότητα της ανθρώπινης ταυτότητας, ο επικίνδυνος παραλογισμός της σεξουαλικής έλξης και η αδιάψευστη παρουσία του θανάτου».

Από τον Τομέα Βιογραφιών & Κουλτούρας Πολιτισμών:

Γαβριηλίδη Μαρία, Δημοσιογράφος