Σε δωρεά 50 έργων στο μουσείο Hirshhorn προχώρησαν οι συλλέκτες Barbara and Aaron Levine με αφορμή τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Γάλλου καλλιτέχνη, Marcel Duchamp που απεβίωσε στις 2 Οκτωβρίου.

O Marcel Duchamp ήταν Γαλλο-Αμερικάνος ζωγράφος, γλύπτης, επαγγελματίας παίχτης στο σκάκι αλλά και συγγραφέας, του οποίου το έργο ταυτίστηκε με την τέχνη. Ο Μαρσέλ Ντισάμπ έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους όλων των εποχών. Οι συλλέκτες Barbara and Aaron Levine αποφάσισαν να κάνουν μία δωρεά στο μουσείο Hirshhorn στην Ουάσιγκτον της Αμερικής. Η δωρεά αποτελείται από 50 έργα αλλά και μια βιβλιοθήκη με 150 τόμους και θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Οκτώβρη. Αφορμή για αυτήν την πράξη είναι η επέτειος από τον θάνατο του Γάλλου καλλιτέχνη Μαρσέλ Ντισάμπ.

Είναι το μεγαλύτερο δώρο σε μουσείο από το εναρκτήριο δώρο της τεράστιας συλλογής του Joseph H. Hirshhorn, το οποίο έδωσε τις βάσεις για την δημιουργία του ιδρύματος και καθιέρωσε το Hirshhorn ως έναν μέρος με τις εγκαταστάσεις, μαζί με το Μουσείο Τέχνης της Φιλαδέλφειας και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Νέα Υόρκη. «Είναι επίσης ένα σημαντικό δώρο, διότι ο Duchamp, ανασχημάτισε τον ορισμό του τι μπορούμε να θεωρήσουμε σήμερα τέχνη, θέτοντας το στάδιο για όλα όσα ακολούθησαν» αναφέρει η διευθύντρια του Hirshhorn, Melissa Chiu. «Ειλικρινά, από τη δική μου γνώση, νομίζω ότι είναι μία από τις σημαντικότερες ιδιωτικές συλλογές του Duchamp που είναι εκεί έξω» δήλωσε η Chiu.

Νίκος Ντουντουλάκης, Δημοσιογράφος