Η Δονούσα είναι νησί του Αιγαίου και μαζί με την Αμοργό αποτελούν τα ανατολικότερα νησιά των Κυκλάδων. Η έκτασή της φτάνει τα 13,652 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η διάμετρός της τα 5,5 χιλιόμετρα και ο ψηλότερη κορυφή είναι ο Πάπας ο οποίος αγγίζει τα 385 μέτρα. Το έδαφος είναι πετρώδες, διαθέτει πολλά ακρωτήρια και όρμους και σχηματίζει πολλούς κόλπους, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται οι μικρές αμμουδιές του νησιού. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή το νησί έχει 160 μόνιμους κατοίκους κι αποτελείται από 4 οικισμούς: το Σταυρό ή Κάμπο που είναι και ο μεγαλύτερος οικισμός του νησιού, τη Μερσίνη, τη Χαραυγή και την Καλοταριτίσσα.

Σύμφωνα με τη Μυθολογία το νησί οφείλει το όνομά του στο θεό Διόνυσο. Όταν ο Θησέας και η Αριάδνη έφτασαν στη Δονούσα, γνωστή τότε ώς Δία, καθώς επέστρεφαν από την Κρήτη ο Διόνυσος είδε την Αριάδνη και την ερωτεύτηκε παράφορα. Τότε η θεά Αθηνά διέταξε τον Θησέα να υποκύψει και να αφήσει την Αριάδνη στο νησί. Έτσι η μοίρα της Αριάδνης ήταν να γίνει η αχώριστη σύζυγος του Διονύσου. Σύμφωνα πάντως με τους ερευνητές, η Δονούσα εμφανίζεται στον Βιργίλιο με την ονομασία «Viriden» λόγω της άφθονης βλάστησης και του πράσινου μαρμάρου της, ενώ οι ξένοι ναυτικοί, τον 19ο αιώνα, την ονόμαζαν «Stenoza» ή «Spinosa».

donousa-1

Το νησί είχε κατοικηθεί από τα γεωμετρικά χρόνια και αυτό υποδηλώνεται από τα κατάλοιπα γεωμετρικών οικισμών που βρέθηκαν σε διάφορες περιοχές.Λόγω της θέσης του, το νησί υπήρξε κατά καιρούς σταθμός σε διάφορα θαλάσσια περάσματα. Ο Βιργίλιος το αναφέρει στην πορεία του Αινεία από την Τροία στην Ιταλία και ταξιδιώτες του 18ου και 19ου αι. περνούσαν από εκεί πηγαίνοντας από τη Νάξο στην Πάτμο ή αντίστροφα. Η Δονούσα είχε περισσότερους από έναν πρωτοκυκλαδικούς οικισμούς. Στον 1ο αιώνα π.Χ. ο Μάρκος Αντώνιος παραχώρησε το νησί στους Ρόδιους,ενώ στους Ρωμαϊκούς χρόνους χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας. Χαρακτηριστικό γεγονός είναι ότι οι κάτοικοί της έμαθαν την έξωση του Βασιλιά Όθωνα 14 χρόνια αργότερα, όταν επισκέφθηκε το νησί ο Γεώργιος ο Α΄. Κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου έγινε γνωστή λόγω της ανθράκευσης, δηλαδή του εφοδιασμού με κάρβουνο του Γερμανικού καταδρομικού Γκαίμπεν το οποίο έκρυβαν πίσω από το ακρωτήριο Άσπρο, διαφεύγοντας έτσι τα Αγγλικα και Γαλλικά πολεμικά πλοία.

Το νησί έχει πολλά πράγματα που αξίζει να δει κανείς. Οι ίδιοι οι οικισμοί αποτελούν αξιοθέατα καθώς το πέρασμα του χρόνου δεν έχει τους έχει επηρεάσει ιδιαίτερα και μοιάζουν βγαλμένοι από μια άλλη εποχή. Στο ανατολικό άκρο τουΣταυρού βρίσκεται η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού με τον χαρακτηριστικό μπλε τρούλο η οποία έδωσε το όνομα στον οικισμό και την έχτισαν οι πρώτοι κάτοικοι που ήρθαν από την Αμοργό. Στον Σταυρό βρίσκεται και το εκκλησάκι Παναγίτσα, χτισμένο στην κορυφή του λόφου. Η θέα που προσφέρει είναι μοναδική και είναι το κατάλληλο σημείο για να απολαύσει ο επισκέπτης το ηλιοβασίλεμα.

donousa-2

Το νησί διαθέτει και δύο σπηλιές, τη Σπηλιά του Τοίχου και τη Φωκοσπηλιά οι οποίες είναι προσβάσιμες από το χωριό Σταυρός με την βοήθεια τοπικής βάρκας η οποία κάνει τον γύρω του νησιού καθημερινά. Η Σπηλιά του Τοίχου βρίσκεται στα βορειοδυτικά του νησιού, διαθέτει καταγάλανα νερά και είναι γεμάτη σταλακτίτες. H Φωκοσπηλιά βρίσκεται στο Κάβο του Μοσχονά, διαθέτει επίσης καταγάλανα νερά και παλαιότερα την χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο για φώκιες. Στη Μερσίνη βρίσκονται ένας μεγαλοπρεπής πλάτανος καθώς και η μοναδική πηγή του νησιού απ΄’ο την οποία αναβλύζει κρύο τρεχούμενο νερό.

donousa-3

Αν και μικρό, το νησί διαθέτει αρκετές παραλίες. Η παραλία του Κέδρου βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο από το λιμάνι, έχει άμμο και καταγάλανα νερά. Σε αυτή την παραλία επιτρέπεται ο γυμνισμός και το κάμπινγκ και στο βυθό της διακρίνεται το ναυάγιο ενός Γερμανικού πλοίου βυθισμένο εκεί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Βαθύ Λιμενάρι είναι μια μικρή και ήσυχη παραλία στη Δονούσα με βαθυπράσινα νερά και λευκά βότσαλα στα νότια του νησιού. Στα γύρω υψώματα ανακαλύφθηκαν τα υπολείμματα αρχαίου οχυρωμένου Γεωμετρικού οικισμού, ενώ από την παραλία διακρίνεται ο ένας από τους δύο ανεμόμυλους του νησιού. Λόγω της δύσκολης πρόσβασης προτιμάται από λίγο κόσμο και κυρίως από νεαρά ζευγάρια. Το Λιβάδι βρίσκεται σε απάνεμο κόλπο κάτω από τον οικισμό Μερσίνα και είναι από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού, καθώς έχει υπέροχα βαθυπράσινα νερά και λευκή άμμο. Υπάρχουν αρμυρίκια για φυσική σκιά ενώ στην αριστερή πλευρά της παραλίας βρίσκονται τα γραφικά «σύρματα», θέσεις όπου οι κάτοικοι φυλάνε τις βάρκες τους το χειμώνα. Το Φύκιο είναι μια μικρή κι απομονωμένη παραλία στο νοτιοανατολικό άκρο της Δονούσας, πολύ κοντά στην παραλία Λιβάδι με την οποία συνδέεται με μικρό μονοπάτι. Είναι περιτριγυρισμένη από βράχια με σπηλιές, έχει άμμο και πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά.

Για τον Τομέα Περιηγήσεων:

Ιωάννα Μοσχίδου, Δημοσιογράφος