Επικρατεί μία τρέλα και ένας φόβος, μετά τις έντονες δηλώσεις του Νέου πλανητάρχη σχετικά με την επαναφορά των βασανιστηρίων. Στάθηκε ιδιαίτερα στην εφαρμογή του εικονικού πνιγμού και στο άνοιγμα ξανά, των μυστικών φυλακών της CIA και όχι μόνο για την Αμερική. Τα συγκεκριμένα βασανιστήρια και αυτές οι φυλακές είχανε καταργηθεί με την εντολή του πρώην πλανητάρχη Μπαράκ Ομπάμα.

“Μπορείτε να φανταστε, αυτά τα ζώα στη Μέση Ανατολή, που κόβουνε κεφάλια, να κάθονται να συζητάνε ότι έχουμε πρόβλημα με τους εικονικούς πνιγμούς; Πρέπει να προχωρήσουμε σε εικονικούς πνιγμούς, και σε ακόμα πιο σκληρά πράγματα” αυτά ήταν τα προεκλογικά λόγια του Ντόναλντ Τραμπ και η ‘αιτιολόγηση’ του.

ΕΙΚΟΝΙΚΟΣ ΠΝΙΓΜΟΣ

eikonikos-pnigmos-1

Ο εικονικός πνιγμός είναι μια τεχνική ανάκρισης που χρησιμοποιήθηκε από τη CIA, για να αναγκάζει τους ύποπτους τρομοκράτες, να δίνουν όλες τις σχετικές πληροφορίες που εκείνη ζητούσανε. Πλέον έχει αναγνωριστεί ως μορφή βασανιστηρίου.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΙΚΟΥ ΠΝΙΓΜΟΥ

eikonikos-pnigmos-3

Κατά τον «εικονικό πνιγμό» το θύμα ακινητοποιείται ανάσκελα με το κεφάλι προς τα κάτω. Αφού τοποθετήσει μια πετσέτα στο πρόσωπο του θύματος ο βασανιστής ρίχνει νερό στη μύτη και στο στόμα του. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ένα άμεσο αντανακλαστικό στο θύμα που μπορεί να προκαλέσει πόνους και καταστροφή στους πνεύμονες. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει βλάβες στον εγκέφαλο από τη στέρηση οξυγόνου, καθώς και άλλους φυσικούς τραυματισμούς συμπεριλαμβανομένης θραύσης οστών λόγω της προσπάθειας του θύματος να αποφύγει το βασανιστήριο.

Ο κρατούμενος ξεγυμνώνεται και δένεται σε μία σανίδα σε οριζόντια θέση με τα πόδια του να βρίσκονται ψηλότερα από ό,τι το κεφάλι του. Έπειτα οι δεσμοφύλακες ρίχνουν νερό σε ένα πανί που καλύπτει την μύτη και το στόμα του κρατούμενου με αποτέλεσμα αυτός να πνίγεται και να σταματάει προσωρινά να αναπνέει.

eikonikos-pnigmos-3

Υπάρχουν άνθρωποι μέχρι και σήμερα, που δηλώνουν πως δεν δίστασαν να δώσουν το πράσινο φως ώστε να εφαρμοστεί ο «εικονικός πνιγμός», καθώς, όπως υποστηρίζουν, δεν θεωρούν τον εικονικό πνιγμό βασανιστήριο αλλά τον εντάσσουν στις «ενισχυμένες τεχνικές ανάκρισης» από τις οποίες μπορούν να εξασφαλιστούν σημαντικές πληροφορίες.

Πρέπει να εφαρμοστεί ξανά ή να εφαρμόζεται μόνο σε πολυ ακραίες καταστάσεις;


Για τον Τομέα Έρευνας,

Σουζάνα Μπάκα,Δημοσιογράφος – Υπεύθυνη Τομέα Έρευνας.